AKTUELNO

Da uživate još više!

Konzumiranje kafe i uživanje u omiljenom napitku se u Srbiji je odavno postalo ritual. Za razliku drugih krajeva gde se služi u malim šoljicama i ispija u jednom gutljaju, naša kafa je mnogo više od jutarnje ili popodnevne navike.

Miris i ukus koji se krije u omiljenim šoljicama u kuhinjama i policama kancelarija prati nas u svakom novom uspehu, novim upoznavanjima, velikim prijateljstvima i zajedničkim trenucima radosti. Istovremeno, svako od nas je, odrastajući, učio kako da skuva najbolju kafu.

Počeli smo slušajući rečenice poput „uf, kako sam danas popio dobru kafu“ ili onih malo drugačijih – „baš su mi nešto skuvali tanku, kao da je nisam ni popio“.

Vremenom smo razvili svoj ukus, te sa vrata govorimo „stavi mi jednu bez šećera“, preko telefona „skuvaj mi sad i ostavi da se ohladi, taman dok dođem“ ili „nemoj da je pustiš da provri do kraja“! Pripremamo sveže mlevenu kafu ugrađujući u nju i deo sebe i svoje veštine, bez obzira na to kojim poslom se bavimo. Bitno je da mešavina bude kvalitetna, ali je važno i kakvi smo majstori!

Foto: Pixabay.com

Postoje male tajne za koje možda nismo znali, a koje nam uživanje u omiljenom napitku čine još i lepšim. Naime, pena u šoljici domaće sveže mlevene kafe često je znak raspoznavanja između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji vole kafu bez pene.

Osim što izgled čini primamljivim, gusta i obilna pena čuva toplotu kafe, čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u ustima. Da li ste znali da se prava, domaća sveže mlevena kafa razlikuje po sortama baš kao što je slučaj sa vrstama vina?

Naime, kao što postoje pravila degustacije vina, postoje i pravila o tome kako treba konzumirati sveže mlevenu kafu. Dakle, najbolji ukus i aromu ćete osetiti ukoliko sačekate da se napitak malo ohladi, te popijete kada je otprilike temperature tela.

Zatim, pre nego što okusite kafu, zatvorite oči i duboko udahnite miris. Ako vam nakon prvog gutljaja misao bude „to je kafa“ uspeli ste da probudite sva vaša čula punim ukusom sveže mlevene kafe. Nakon toga, prvi gutljaj će sigurno biti – savršen, baš kao i nezamenljivi trenuci dana uživanja u omiljenom napitku.

#Kafa

'