AKTUELNO

Održavanje higijene noktiju nije nimalo jednostavan posao iako nam se čini takav.

Pravilno sečenje noktiju na nogama važan je korak u prevenciji bolnog urastanja, koje rezultira upalom, a ponekad i infekcijom.

Letna sezona već je pokucala na vrata i polako ukačemo u otvorenu obuću, a to znači da je krajnje vreme za pravi pedikir. Šest je glavnih komponenata pravilnog rezanja noktiju na nogama pomoći će vam da vaša stopala izgledaju savršeno uredno.

Adekvatan alat

Pobrinite se da su vaše makaze ili grickalica za nokte uvek dovoljno oštri kako biste izbegli “žvakanje” noktiju, a samim time i smanjili rizik od urastanja. Izbegavajte obične makaze ili nož jer oni nisu dizajnirani za rezanje noktiju. Imajte dve različite grickalice, jednu za nokte na rukama, a drugu za one na nogama. Obično su potonje veće i čvršće jer su i nokti na nogama deblji.

Učestalost rezanja

Nokti na nogama u proseku izrastu oko dva milimetra u mesec dana, stoga je idealno rezati ih svakih šest do osam nedelja. Ovo se ne donosi jedino na aktivne sportiste i ljude koji mnogo trče. Oni bi, naime, trebali rezati nokte češće za maksimalnu udobnost.

Rezanje na mokro ili na suvo

Mnogi se pitaju da li je bolje rezati nokte pre ili posle tuširanja. Suvi su nokti tvrđi i teže ih je odseći pa ljudi obično pribegavaju rezanju nakon dobrog potapanja. Međutim, preporučuje se ipak rezati nokte na suvo jer su tako manje šanse da će se nokat saviti prema dole. Ako imate vrlo tvrde i debele nokte, tada je, naravno, bolje rezati ih na mokro.

Preporučena dužina

Ovaj je korak izrazito važan jer prekratki nokti skloniji su urastanju nego oni koji imaju nešto prostora izvan same posteljice. Nije dobro imati ni duge nokte na nogama jer ćete kad-tad negd e zapeti i slomiti ih pri živcu, što je vrlo bolno. Preporuka je da dužina noktiju izvan posteljice bude 1 do 2 milimetra.

Metoda rezanja

Da biste izbegli urastanje, nokte režite strogo vodoravno. Mnogima je najlakše nokat na palcu odrezati u dva poteza. Nemojte zalaziti preduboko u uglove, već pripazite da oni uvek budu izdignuti zajedno sa sredinom. Izbegavajte rezanje u polukrug.

Završno sređivanje

Poslednji, ali ne manje važan korak je zaglađivanje odrezanih noktiju. Makaze, a pogotovo grickalica, ostavljaju oštre rubove, koji se mogu rascvetati u slučaju da ih ne zagladite. To ćete najjednostavnije postići glatkom stranom meke turpije za nokte, koju možete nabaviti u svakoj drogeriji.

#Lepota

#Nokti

'