AKTUELNO

Roditelji su upozoreni da auto sedišta koriste samo u te svrhe.

Auto sedišta za decu treba koristiti samo u autu gde deci pružaju neophodnu zaštitu, a nikako ih ne treba koristiti kao kolevke u kojima beba sedi i kod kuće jer mogu da dovedu do gušenja.

U proteklih deset godina, pokazalo se da su ova sedišta povezana sa preko 12.000 smrtnih slučajeva kod beba tokom spavanja. Oko 220 beba je umrlo u sedištima, a samo 0,2 odsto smrtnih slučajeva se desilo dok su se deca vozila.

Većina smrtnih slučajeva desila se kada je beba bila u sedištu kod kuće. Najčešći uzrok smrti je poziciona asfikcija, to jest gušenje usled nepravilnog polozaja bebe. Dolazi do toga da beba u tom položaju ne može da udahne vazduh jer su joj blokirani disajni putevi.

Kod dece su disajni putevi još uvek nežni, a bebe nemaju mišiće koji su im neophodni da pomeraju vrat. Ukoliko dete nije pomereno ubrzo po vađenju iz auta, nedostatak kiseonika može da dovede do fatalnog ishoda.

Zato je svim roditeljima poslata poruka da dete ne treba da spava u sedištu kada je kući, već na čvrstoj podlozi. Proizvođači upozoravaju da se dete ne drži u sedištu duže od 2 sata, već da se na putovanju pravi pauza tokom koje će roditelji vaditi bebu iz sedišta na neko vreme i u toku pauze pomerati bebu u različitim položajima.

Najbolje je da jedan od roditelja, ako je to izvodljivo, sedi na zadnjem sedištu automobila sa bebom ili da je redovno nadzirete u retrovizoru.

Ukoliko se tokom vožnje beba pomeri i nagne napred, odmah zaustaviti auto i izvaditi bebu iz sedišta.

#Porodica

'