AKTUELNO

Prošla je tačno decenija od kako su građani Srbije prestali da podnose dodatne zahteve za odlazak u drugu državu. Međutim, izgleda da ćemo morati da se podsetimo tog preioda.

Držvljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u “šengenski prostor” morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, navodi Portal putujmosigurno.

Savet Evrope je 2009. doneo odluku o ukidanju viznog režima za građane Balkanskih zemalja, ali je, u svetlu velike migrantske krize i loših međudržavnih odnosa Srbije i Kosova tu privilegiju odlučio da oduzme.

Koje države čine prostor Šengena?

Šengenski sporazumje ugovor koji je 14. juna 1985. godine potpisalo pet evropskih država – Belgija, Francuska, Nemačka, Luksemburg i Holandija. Sporazum je potpisan na jednom brodu na reci Mozel, blizu Šengena, malog mesta u Luksemburgu, na granici Nemačke sa Francuskom. Po Sporazumu, državljani zemalja potpisnica mogu se slobodno kretati u tim državama, ne pokazujući nikakav dokument na granici (pasoš, ličnu kartu). Cilj šengenskog sporazuma bio je ukidanje granica i harmonizacija odnosa ovih zemalja.

Na koji način će srpski putnici pristupati zemljama Šengena?

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca.

Taksu su dužni da plate svi građani stariji od 18 godina. Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje. Cilj je da se zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu.

Proverite pasoše

Ove godine se navršava i 10 godina od kada je započeto izdavanje novih biometrijskih pasoša u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zbog toga apelovalo na građane da provere datum isticanja važnosti pasoša, kako bi mogli blagovremeno da podnesu zahteve za izdavanje nove putne isprave.

#Putovanja

'