AKTUELNO

Može li narcis da uništi vaš život i učiniti vas fizički bolesnim?

Veza ili poznanstvo sa narcisidnom osobom obično počinje burno. Narcis u vašem životu može biti najšarmantnija osoba koju ste ikada sreli, obasipati vas ljubavlju, pažnjom i pohvalama. Kakav divan osećaj! A onda se stvar menjaju. Kasnije ste vi taj/ta koji mora da se obasipa narcisa ljubavlju i pohvalama. Ako to ne učinite, narcis će vas osramotiti i učiniti da se osećate krivim. Pitaćete se kako ste mogli uništiti takav čarobni odnos? Ali, nije to vaša greška. Narcis u vašem životu - vaš ljubavnik/ca, vaš roditelj, vaš šef – zadužen je za kreiranje ove zablude.

Narcisi, one osobe koje su toliko usmerene na sopstveni ego, osećaju da imaju pravo da eksploatišu svakoga u svom okruženju. Nemojte mešati njihov nastup sa samopouzdanjem - narcisi su obično nesigurni i zahtevaju potvrdu tako što moraju da vas kontrolišu. Postoji jednostavna razlika između visokog samopoštovanja i narcisoidnosti. Osobe sa visokim samopoštovanjem koriste svoje samopouzdanje kao sredstvo za uspostavljanje dobrih odnosa sa drugim ljudima. Narcisoidne osobe, nasuprot tome, ne žele kompletne odnose. Oni žele samo pratnju i divljenje.

Narcisi će vas pokušati odvojiti vas od prijatelja koji vas podržavaju – obično onih koji vas upozoravaju na ovaj nepriličan odnos. Da bi se uzdigli, narcisi će pokušati da spuste vaše samopouzdanje i da vas nateraju da posumnjate u vaš zdrav razum. Tražite posvećenost? Ne tražite je kod narcisa. Posvećenost je ono što oni očekuju od vas.

Foto: Unsplash

Život sa narcisom može biti izuzetno stresan, što dovodi do depresije ili anksioznosti. Isto tako može da vas učini fizički bolesnima. Možete osetiti taj neprijatan osećaj u svom stomaku. Ovo nije iznenađujuće, jer su stres i strah često povezani sa smetnjama u crevima i digestivnom sistemu.

Istraživanja u protekloj deceniji su pokazala da postoji više veza između crevnog sistema i vašeg mozga. Komunikacija “crevnog mozga” uključuje vagusni nerv, koji teče od vaših creva do moždanog stabla. Stres može odmah signalizirati stomaku da ublaži vaš imuni odgovor. Evolucija je dovela do ovog jednostavnog kruga preživljavanja (bori se ili beži): ako vas proganja tigar, možete ignorisati svoj uznemireni stomak. Tvoje telo treba svu energiju koju može da pokrene, i usisava energiju tvog imunološkog sistema da bi je dobilo. To je potpuno razumno u nekim opasnim situacijama, ali, savremeni život donosi nešto za šta nismo dobro prilagođeni: hroničan stres.

Foto: Unsplash

Mozak pod stresom može negativno da utiče na vaš stomak, čineći vas napetim i povećavajući stres. Narcis u vašem životu je u središtu ovog ciklusa. Bez obzira koliko ste osećajni i volite ga, malo je verovatno da ćete ga promeniti. To je posao za profesionalce-psihijatre/psihoterapeute, ako uopšte iko neko od narcisa pristane da dođe do njih. Teško je pomoći nekome ko misli da su svi drugi problem, a ne oni.

Ako se osećate potisnuto ili depresivno, najbolje je da odbacite narcisa i izbegavate njegovo/njeno društvo. Narcist može da vas namami, podstakne na romansu, a istovremeno “proždire” i vređa. Ako ste lepi i nesigurni, ili “spasilac” u odnosima, vi ste glavna meta. Kako da izbegnete mamac? Ključ je da ih rano identifikujete i napravite brz izlazak iz ovakvog toksičnog odnosa.

Ovo može biti teško ako je narcis u vašem životu vaš partner ili roditelj. Možda ćete otkriti da još uvek patite, i nakon što izgubite narcisa, sa nagomilanim stresom i bolovima u stomaku. Šta možete da uradite za vaše zdravlje povodom toga?

Kao prvo, prekinite sve veze sa narcisoidnom osobom, posebno ako vas proganja ili ugrožava na bilo koji način. Ako treba, promenite i broj telefona, adresu, posao. Budite svesni da je vaše fizičko i mentalno zdravlje važnije od nečije potvrde da vredite. Tu potvrdu trebate dati sami sebi. Naučite kako da se posvetite sebi umesto “služenju” drugim osobama, kako da se izborite za svoje želje, i stvari će početi da se drastično menjaju.

Narcisoidne osobe mogu ostaviti psihičke ožiljke, za koje je potrebno vreme da prođu, ali vaše zdravlje i za to vreme može biti pod vašom kontrolom. Stavite sebe na prvo mesto i isključite koliko je god moguće narcisoidne osobe iz vašeg života. Ako je potrebno, zatražite pomoć psihijatra/psihoterapeuta. Jednom kada se potpuno izborite sa tipom ovakvih osoba, postaćete skoro pa nepobedivi!

Kako da se izborite za sebe, pobedite ovakav tip osoba i povratite kontrolu nad svojim životom, možete pročitati upravo OVDE.

#Zdravlje

'