AKTUELNO

Prestonica Portugalije jedan je od najlepših i najzanimljivijih gradova Evrope i sveta, i prava je poslastica za sve ljubitelje putovanja...

Kad god posetimo neki grad, u zavisnosti od toga koliko vremena imamo na raspolaganju, uvek razmišljamo o tome šta bi trebalo obavezno obići, a šta bismo možda mogli i da preskočimo.

Naravno, na to ne utiče samo vreme, već i novac koji smo spremi da potrošimo na obilazak.

Lisabon, međutim, ima rešenje za oba. To je grad u kome se za menje od 3 evra, može obići većina njegovih najpoznatijih i najvažnijih znamenitosti.

Dovoljno je da uđete u "starinski" tramvaj na liniji broj 28 i za 2 evra i 90 centi dobićete turu tokom koje ćete moći da vidite neka od najznačajnijih mesta tog više nego zanimljivog grada.

Ukrcajte se u tramvaj na trgu Praca Martim Moniz, i on će vas provesti kroz uske ulice istorijske četvrti Graca, i dovesti do Tvrđave Svetog Đorđa (Castelo de São Jorge), sagrađene u 11. veku.

Kada odatle nastavite vožnju, ubzo ćete se naći u još jednom poznatom kvartu starog Lisabona - Alfami, mestu značajnom po tome što je tu nastao fado.

"Dvadeset osmica" dalje nastavlja pored prepoznatljive lisabonske katedrale, velikog trga nedaleko do estuara reke Težo i četvrti Sao Bento, do čudnovato lepog groblja Prazeres.

Lisabon je električni tramvaj dobio 1901. godine. Imao je 28 linija, koje su uspešno savladavale uspone brdovitog grada. Danas ih ima samo šest.

"Dvadeset osmica" je, međutim, zaista nešto posebno. Samo, čvrsto se držite, neke krivine uskih lisabonskih ulica zaista su oštre!

#Lisabon

#Putovanja

'