AKTUELNO

Naučite kako da putem izbora pravih namirnica utičete na vašu lepotu i svežiji izgled.

Ishrana je suštinski važna za zdravlje. Nezdrava ishrana može oštetiti metabolizam, izazvati povećanje telesne težine i čak povrediti organe, kao što su srce i jetra.

Ono što jedete utiče i na jedan takođe važan organ - vašu kožu. Prema mnogim istraživanjima i studijama sve je jasnije da ono što jedete može značajno uticati na vašu lepotu i starenje vaše kože.

Predstavljamo vam 6 najboljih namirnica za održavanje lepote i zdrave kože:

Foto: Pixabay.com

1. Riba Masna riba, kao što je losos, skuša ili haringa, odlična je hrana za vašu zdravu kožu. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za održavanje zdravlja kože1 . Omega-3 masne kiseline su neophodne kako bi koža bila gusta, gipka i hidratizovana. Nedostatak omega-3 masti može izazvati suvu kožu. Omega-3 masne kiseline u ribama smanjuju upalu, crvenilo i akne. Oni čak mogu učiniti vašu kožu manje osetljivom na štetne UV zrake sunca2 . Masna riba je takođe izvor vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidanata za vašu kožu. Dobijanje dovoljno vitamina E je neophodno za zaštitu vaše kože od oštećenja od slobodnih radikala i raznih upala3 . 2. Avokado Avokado je takođe prirodan izvor zdravih masti. Ove masti imaju mnoge funkcije u vašem telu, uključujući i zdravlje i stanje vaše kože. Dobijanje dovoljno ovih masti je neophodno da bi koža bila dobro hidratizovana i negovana. Jedna studija u kojoj je učestvovalo više od 700 žena utvrdila je da je visok unos ukupne masti, posebno vrste zdravih masti koje se nalaze u avokadu, povezan sa gipkijom, elastičnom kožom4 . Pored toga, avokado sadrži jedinjenja koja mogu zaštititi vašu kožu od oštećenja od sunca. UV zraci mogu izazvati bore i druge znakove starenja5  . Avokado je takođe dobar izvor vitamina E, važnog antioksidanta koji pomaže u zaštiti kože od oksidativnih oštećenja. Samo 100 grama avokada dnevno, (oko 1/2 avokada), obezbeđuje 10% preporučene dnevne vrednosti za vitamin E i 17% preporučene dnevne doze vitamina C6 .

1. https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-12264-4_9 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25195602 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20085665 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20978772  6. https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2

3. Orasi Orasi imaju mnoge karakteristike koje ih čine odličnom hranom za zdravu kožu. Oni su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, koje vaše telo ne može samo obezbediti. Orasi sadrže dobar odnos ovih masnih kiselina, kao i druge hranljive sastojke koj su potrebni vašoj koži da bi ostala zdrava. Samo 28 grama oraha sadrži 6% preporučene dnevne doze cinka, koji je neophodan da bi koža funkcionisala kao zaštitna barijera, i obezbedila zaceljivanje rana i borbu protiv bakterija i upala7 . Orasi takođe sadrže i vitamin E, vitamin C i selen.

Foto: Pixabay.com

4. Brokoli Brokoli je pun mnogih vitamina i minerala važnih za zdravlje kože, uključujući cink, vitamin A i vitamin C8 . Brokoli sadrži i lutein, karotenoid koji deluje kao beta-karoten. Lutein štiti vašu kožu od oksidativnog oštećenja, koje može dovesti do toga da koža postane suva i naborana. Još jedno specijalno jedinjenje u brokoliju zvano sulforafan, se može pohvaliti nekim impresivnim potencijalnim prednostima. Sulforafan je moćno zaštitno sredstvo protiv oštećenja od sunca. Deluje na dva načina: neutralizacijom štetnih slobodnih radikala i uključivanjem drugih zaštitnih sistema zaštite u vašem telu9 . Sulforafan može održavati optimalan nivo kolagena u vašoj koži. 5. Paradajz Paradajz je odličan izvor vitamina C i sadrži sve glavne karotenoide, uključujući likopen. Pokazalo se da beta-karoten, lutein i likopen štite vašu kožu od oštećenja od sunca. Ovi sastojci takođe mogu pomoći u sprečavanju naboranja kože10 . Pošto paradajz sadrži sve glavne karotenoide, predstavlja odličnu hranu za održavanje zdrave kože. Kombinovanje paradajza bogatog karotenoidima sa izvorom masti, kao što su sir ili maslinovo ulje, posebno povećava apsorpciju karotenoida11 .

6. Crna čokolada Ako vam je potreban još jedan razlog da jedete čokoladu, ovde je: efekat kakaa na vašu kožu je prilično fenomenalan! U jednoj studiji, nakon 6–12 nedelja konzumiranja kakao praha svaki dan, učesnici primetili poboljšanje u teksturi i hidrataciji kože. Njihova koža je takođe bila manje gruba, kao i manje osetljiva na opekotine od sunca, i imala je bolji protok krvi - što donosi više hranljivih materija u kožu12 .

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4169675/ 8. https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799467 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17914160 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15277161

Druga studija13  je pokazala da dnevno konzumiranje 20 grama tamne čokolade bogate antioksidansima može da vam omogući da koža izdrži dvostruko više UV zračenja pre sunčanja, u odnosu na konzumiranje neke druge vrste čokolade.

Foto: Unsplash

Ako i pored ovih namirnica tragate za posebnim sredstvom koje će učiniti mnogo za vašu lepotu i zdravlje, na pravom ste mestu. Sa ponosom vam predstavljamo Chronobiotic®, jedinstven probiotik delotvoran u kompletnom ozdravljenju naše crevne flore tokom hrono- i drugih restriktivnih dijeta.

Chronobiotic® je premijum probiotik nastao kao logična posledica spoja ogromnog iskustva u kliničkoj praksi, kao i višegodišnjeg genetskog istraživanja

Zahvaljujući svom optimalnom sastavu od 3 najispitivanija probiotska soja (Saccharomyces boulardi, Lactobacillus rhamnosus GG i Bacillus subtillis), Chronobiotic® u praksi daje izvanredne rezultate za sve koji su na posebnom režimu ishrane ili na dijeti zbog tretiranja gojaznosti, kao i u terapiji dijabetesa, ulceroznog kolitisa, Hašimoto tireoiditisa, artritisa, insulinske rezistencije, policističnih jajnika i drugih stanja, ali je nezaobilazan i u prevenciji.

Chronobiotic® se preporučuje : • Za sve osobe na hrono ishrani • Za sve osobe na restriktivnoj dijeti • Za blagostanje digestivnog sistema • Za očuvanje imuniteta i opšteg zdravlja

Budite i lepi i zdravi uz Chronobiotic®!

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702322 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25116848

Autor: Pink.rs

#Lepota

'