AKTUELNO

Ne morate da kupujete sredstva prepuna hemikalija da bi vam dom bio besprekorno uredan i čist.

Održavanje i čišćenje kuće ili odeće je obaveza kojoj svako pre ili kasnije mora da se posveti. Tu na scenu stupaju skupi deterdženti i sredstva, brisanje, trljanje, pranje i luftiranje.

Mnogi čak i bacaju odeću ili cipele kada se isflekaju jer ne znaju da postoje jednostavni načini da se izbore sa ovim problemima. Srpski telegraf otkriva nekoliko korisnih caka koje će vam pomoći da održite čistoću kuće i odevnih predmeta, a neće vam trebati mnogo novca.

VREĆICA ZA UKLANJANJE NEPRIJATNIH MIRISA

Ako želite da se rešite upornog naprijatnog mirisa odeće, stavite je u vrećicu sa zip zatvaračem i ostavite preko noći u zamrzivaču. Sutra ćete osetiti poboljšanje.

SO I SIRĆE ČUVAJU BOJU

Ako hoćete da sačuvate crnu boju farmerki, u deterdžent za pranje možete dodati malo soli i sirćeta. Zbog njih farmerke neće izbledeti.

Foto: Pixabay.com

MEŠAVINA ZA ČIŠĆENJE BRUŠENE KOŽE

Da bi cipele od brušene kože bile kao nove, u posudu s vodom sipajte nekoliko kapi deterdženta za suđe. Četkicom za zube utrljajte mešavinu na fleke. Nakon čišćenja, sve prebrišite suvom krpom.

VOSAK UKLANJA OGREBOTINE NA KOŽI

Ako imate ogrebotinu na kožnim cipelama na nju, lagano utrljajte vosak za cipele i ostavite ga da se osuši. Zatim komadom meke tkanine lagano obrišite suvišni vosak. Na kraju premažite cipele kremom za cipele i ostavite ih da se osuše.

UGLJEM PROTIV DUVANSKOG DIMA

Neprijatan miris u prostoriji u kojoj se pušilo možete da uklonite pomoću drvenog uglja, koji može da se koristi čak i u frižiderima i ostavama. Stavite drveni ugalj u teglu od 0,5 litara sa izbušenim poklopcem i postavite negde gde se neće prevrnuti. Može da se stavi u pregrade ormana za odeću, ostave, prostor u kojem se nalaze kućni ljubimci ili ispod kuće gde se oseća neki zadah.

#Kuća

#Čišćenje

'