Ako nemate ideju za ručak, rižoto je uvek prava stvar. Jednostavno pogledate šta imate od povrća u frižideru i eto, gotov ručak.
Rižoto je jelo mediteranskog porekla nastalo u Španiji, međutim koristi se i u kineskoj, srpskoj i makedonskoj kuhinji.
Glavni sastojak je pirinač (riža) po kojem je dobio ime. Pored pirinča, rižoto čini beli i crni luk, dodaci povrća i naravno meso.
Izabrali smo dva najbolja posna recepta za rižoto.
1. Rižoto s vrganjima
Potrebno je: 200 grama vrganja, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, maslinovo ulje, so, biber, majčina dušica, čubar.
Priprema: Na ulju izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte pirinač koji ste predhodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber, malo maslinovog ulja.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i poslužite.
2. Posni rižoto sa blitvom
Potrebno je: 150 g blitve, ulje, so, biber, pirinač, crni luk.
Priprema: Na maslinovom ulju propržiti blitvu dok ne svene pa onda dodati i crni luk i dodati pirinač da pokupi masnoću. Zatim mu dodati beli luk, pa još malo dinstati uz neprestano mešanje. Kada osećate da pirinač zagoreva dodati vrelu vodu, so i biber i pustite neka se sve krčka dok se pirinač lepo skuva. Pazite da vam jelo ne prigori, pa ga svakih par minuta promešajte.