AKTUELNO

Ljubitelj ste adrenalinskih aktivnosti? Magazin Condé Nast Traveller nabrojao je sedam najboljih putovanja na svetu za sve one koji uživaju u nezaboravnim pustolovinama – od leta na ivicu svemira do skijanja s vulkana.

1. Heli-skijanje na Kamčatki

Kamčatka je rusko poluostrvo koje ima više od 200 aktivnih vulkana. Dobra vest? Na mnoge od tih vulkana moguće je sleteti helikopterom te se po njima spustiti na skijama. Reč je o idealnoj aktivnosti za ljubitelje ekstremnih zimskih aktivnosti.

2. Ronjenje između dva kontinenta

Silfra je pukotina u islandskom jezeru Tingvalavatn i jedno od retkih mesta na svetu gde je moguće zaroniti između dve tektonske ploče. Voda između Severnoameričke i Evroazijske ploče neverovatno je čista i pruža nezaboravni doživljaj ronjenja za sve ljubitelje podvodnih aktivnosti.

3. Let do ivice svemira

Jeste li znali da možete unajmiti MiG 29 koji vas vodi na nezaboravni put do ruba svemira? Pre nego što vas ukrcaju u ovaj legendarni ruski lovac, potrebno je odraditi medicinski i sigurnosni trening u Nižnjem Novgorodu, a potom se prepustiti u ruke iskusnih pilota koji će vas vinuti na ivicu svemira. Ipak, imajte na umu da postoji ogromna lista čekanja za ovaj 50-minutni let koji košta “tek” 17.500 evra.

4. Vožnja motorom po Argentini

Legendarna Ruta 40 vodi kroz zapadni deo Argentine uz Ande, a najbolje ju je preći na motoru. Za ovaj 7000 kilometara dug put biće vam potrebno otprilike tri nedelje, a tokom putovanja proći ćete zapanjujuće prirodne lepote ove južnoameričke zemlje – od pustinjskih predela Katamarce i San Huana preko vinske regije Mendoza do spektakularnih planinskih vrhova u Patagoniji.

5. Trka superautomobilima u Alpima

Flüela i Stelvio imena su popularnih planinskih prevoja koji prolaze kroz švajcarske i italijanske Alpe, a smatraju se nekim od najboljih puteva na svetu za vožnju. Upravo ovde moguće je unajmiti luksuzne superautomobile poput lamborginija, maseratija, poršea i ferarija te se prepustiti utrkivanju u prekrasnom okruženju Alpa.

6. Preživljavanje u divljini, u američkoj saveznoj državi Njujork

U planinama Ketskil u jugoistočnom delu američke savezne države Njujork održava se 24-satna obuka preživljavanja u divljini. Grupa do 16 osoba odlazi u netaknutu prirodu i uči kako da napravi sklonište, pređe reku s užadima, pronađe hranu i pitku vodu, te kako da se snađu usred noći u nepoznatom prostoru.

7. Hodočašće na Putu 88 hramova

Odvažite se na legendarno japansko hodočašće oko ostrva Šikoku. Put 88 hramova dug je oko 1200 kilometara, a svake godine delimično ga pređe hiljade hodočasnika. Posebno je popularno u proleće, odnosno u vreme cvetanja trešnje.

#Vulkan

'