AKTUELNO

Da li ste na dijeti i izbegavate krompir? Mislite li da nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i uzrokuju povećanje težine?

Greška! Krompir ima šansu da postane nova superhrana! Ako ste počeli sa ishranom bez krompira, zamenjujući ga od nedavno popularnim slatkim krompirom, kako se ispostavlja – ovo je potpuno nepotrebno! Krompir je, suprotno prevladavajućim uverenjima, niske kalorijske vrednosti i lako se vari. Kao što prehrambena mreža uverava, i beli krumpir i slatki krumpir bogati su vitaminima i mineralima, ali krompir je veliki izvor: vitamina C, B6, niacina, folne kiseline, kalijuma, mangana, magnezijuma i fosfora. Takođe sadrže mnogo vlakana, koja poboljšavaju rad creva, a takođe nam daje osećaj sitosti. S obzirom na njihovu raznovrsnost, beli krompir ima sve prednosti da postane nova „SuperFood“ - naglašavaju dijetetičari.

Razmislite o tome koliko recepata možete pronaći sa slatkim krompirom - pomfrit, pire, krem supa itd. Lista je beskonačna. Samo je slatki krompir mnogo skuplji od običnog krompira. Zbog toga možete slatki zameniti običnim krompirom – jeftiniji je, lakše dostupan i sa sličnim nutritivnim vrednostima.

Prilikom pripreme krompira zapamtite, da je većina vitamina pod korom. Zato je vredno jesti krompir sa korom što je moguće više. Mit o kalorijskom sadržaju krompira je dobijen zato što ih kombinujemo sa teškim, masnim sosovima. Ako želite da iskoristite njihove zdravstvene osobine, odustanite od suplemenata. Kladite se na začine koji ne samo da daju ukus, već i imaju pozitivan uticaj na funkcionisanje probavnog sistema i ubrzavaju metabolizam. Uprkos svim ovim prednostima, nutricionisti preporučuju umerenost.

Ono što je korisno za jednu osobu, šteti drugoj. Zato je najvažnije da posmatrate organizam i odaberete takve sastojke koji će vama najbolje odgovarati. Zapamtite! Ne pratite modu i izaberite ono što je najbolje za vas. A ako ste propustili pečeni krompir sa omiljenim začinama ovih dana zbog dijete, odmah ispravite ovu grešku.

#krompir

'