AKTUELNO

Doživljaj toplote razlikuje se od čoveka do čoveka, pa je tako i sa toplim supama i napicima: ono što jednima savršeno odgovara drugima je već suviše hladno.

Nova iranska studija, objavljena u časopisu "International Journal of Cancer", međutim, pokazuje da nikako ne treba piti vreo čaj: ljudi koji redovno popiju više od 0,7 decilitara vrućeg čaja (temperatura najmanje 60 stepeni Celzijusa) izloženi su znatno većem riziku od karcinoma pločastih ćelija jednjaka, tvrde autori studije predvođeni Faradom Islamijem sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teheranu, koji su pratili navike oko 50.000 ljudi u severnoj iranskoj provinciji Golestanu.

Kao moguć uzrok autori navode povrede uzrokovane toplotom, koje podstiču upalne procese u tkivu jednjaka. Ti procesi mogu uzrokovati izmene u genetskom materijalu i pojačanu proizvodnju supstanci koje izazivaju rak.

#Toplovod

#Zdravlje

#Čaj

'