AKTUELNO

„U slučaju opasnosti“, “Pomozite prvo sebi da biste mogli da pomognete drugima“, “Prvo žene i deca...“, možda već i napamet znamo sigurnosna uputstva koja slede pred poletanje.

Ali kada se stvarno desi problem i avion mora hitno da sleti, koje pravilo putnici obično prvo slede? Da gori kuća, znali biste šta prvo da spasete. U slučaju opasnosti u avionu, glavni impuls je da zgrabite svoj kofer ili torbu u ostavi iznad sedišta. Međutim, kada je evakuacija u pitanju i kada ovaj impuls proradi kod svih 150 i više putnika, to već vodi do katastrofe.

Prošle godine je američki Odbor za bezbednost u saobraćaju pronašao da je tokom požara na letu kompanije Amerikan erlajns 383 tokom 2016. godine, prvo iz aviona ispao plan za evakuaciju. Naime, kada se boing 767-300ER zapalio na pisti aerodroma u Čikagu, u kabini je nastala opšta panika 161 putnika koji su pokušavali da spasu prtljag, pa je tako i evakuacija ispala potpuni haos.

Osim što su odbijali savete posade, evakuacija se produžila za čitavih 10 minuta dok je svaki putnik pokupio svoj kofer. Dakle, pamet u glavu! Ako se ikada desi nešto slično, zaboravite na stvari i slušajte savete kabinskog osoblja.

#Put

'