AKTUELNO

Iako zvuči nemoguće, dovoljne su samo dve nedelje da svoj izgled dovedete do vrhunca i da ovog leta na plaži zablistate. Donosimo dijetu koja je, osim što topi kilograma, i jako zdrava.

Ako poštujete dvonedeljni plan koji je osmislio slavni lekar dr Mehmet Oz, trebalo bi da smršate i do sedam kilograma vrlo jednostavno i brzo. Ovakav način ishrane bogat je vlaknima i sadrži dovoljno proteina i namirnica niskog glikemijskog indeksa koje se vare sporo, što znači da tokom perioda dijete nećete gladovati. Sve ovo će vam pomoći da odolite ugljenim hidratima, koji vas goje, a ne mogu da zadovolje vašu glad.

Foto: Unsplash

Za početak prvog dana dijete, dr Oz savetuje čašu tople vode sa sokom od pola limuna. To je navika koju je najbolje da usvojite što pre i da zadržate i kad prestanete s redukovanim režimom ishrane, jer razbuđuje metabolizam ujutro. Nakon tople limunade vreme je da si priredite doručak. Idealan dijetalni doručak je smuti. koji će da vam omogući dovoljno vitamina, vlakana i minerala za početak dana.

Tokom dana, između obroka, pijte zeleni čaj. Pojedite 170 grama proteina na dan, a najbolje je da to bude piletina, ćuretina ili riba. Možete celu porciju da pojedete za ručak ili da je podelite na dva dela.

Zaboravite na ugljene hidrate,  a što se masnoća tiče, neka vam bude dovoljno maslinovo ulje i avokado.

Foto: Pixabay.com

Najbolje je i da na dve nedelje prestanete da kupujete mlečne proizvode, osim grčkog jogurta s dva posto mlečne masti, koji ograničite na šoljicu na dan.

Koje ćete povrće jesti tokom dana za ručak i večeru izaberite sami sa liste dozvoljenog povrća. Osim toga, unapred pripremite veću količinu detoksikacijske supe, koju možete uvek da pojedete kad nemate ništa drugo. Između obroka grickajte kisele krastavce, namaz od leblebija i orašaste plodove.

Dok ste na dijeti, smete da jedete sve niskoglikemijske namirnice koje želite. Ne samo da će da vas zasite, nego će da vam pomognu i da sagore masne naslage, jer kad zamenite skrob i šećer niskoglikemijskim namirnicama, vaše telo može da počne da troši zalihe masti. Dok sledite uputstva dr Oza, ne koristite veštačke zaslađivače, niti beli šećer. Alkoholna pića zamenite vodom, sokom ili zelenim čajem. I kafu zaboravite neko vreme i zamenite je zelenim čajem. Ne preterujte sa vežbanjem i uzdržite se od jela između 20 sati uveče i 8 sati ujutru.

Smuti za doručak

Sastojci: 2 kašike proteina pirinča u prahu, 2 kašike mlevenog lana, 1/2 šoljice zamrznutih šumskih bobica, 1/2 banane, šoljica bademovog mleka sa ukusom vanile bez šećera.

Postupak: Sve sastojke mešajte u blenderu dok ne dobijete ujednačenu, glatku smesu.

Foto: Pixabay.com

Supa od povrća

Sastojci: luk, 2 šargarepe, šoljica tikve, šoljica korenastog povrća, 2 stabljike celera, 1/2 šoljice zelja, komad svežeg đumbira, 2 čena belog luka, morska so.

Postupak: Sve stavite u posudu i sipajte vode toliko da prekrije sve sastojke, pa ostavite da se kuva. Kad provri, stišajte vatru i kuvajte sa poklopcem oko sat vremena ili više, da dobijete intenzivniji ukus. Ohladite, procedite i sačuvajte u velikoj staklenoj posudi u frižideru. Povrće iz supe bacite. Dobićete oko 8 šoljica supe. Lagano zagrejte i pijte od dva do tri puta na dan po šoljicu.

Svako veče pripremite kupku

Ljudi, koji su isprobali brzinsku dijetu dr Oza, kažu da im je najdraži deo plana večernja opuštajuća kupka koja se priprema tako što se u kadu tople vode dodaju dve šolje morske soli i šoljica sode bikarbone. Osim što deluje opuštajuće, ova kupka podstiče izbacivanje toksina iz organizma, tvrdi slavni lekar.

Masti lakše nestaju uz čašu vode s limunom

Ispijanje mlake čaše vode sa sokom od jednog limuna preporučuje se ujutro na prazan stomak, jer će podstaći rad probavnog sistema.Kako limun sadrži obilje vitamina C, ovaj napitak ima i detoksikacijski učinak i omogućava jetri da telo oslobodi nagomilanih toksina. Napitak se preporučuje i tokom virusnih infekcija za podizanje imuniteta.

#Dijeta

#Lepota

#leto

'