AKTUELNO

Saznajte kako da se na lak i prirodan način rešite hroničnih bolova u kolenu različitog porekla.

Verovatno svako od vas zna kako je neprijatan osećaj bola u kolenu, a naročito ako je dugotrajan. Hroničan bol u kolenu se obično javlja u dugoročnom periodu, i karakteriše ga oticanje ili osetljivost u jednom, ili oba kolena. Uzrok bola u kolenu može odrediti simptome koje doživljavate. Mnogi uzroci mogu izazvati hroničan bol u kolenu. Iskustvo svake osobe sa hroničnim bolom u kolenu je drugačije, tj. individualno.

Šta stvara hroničan bol u kolenu?

Privremeni bol u kolenu se razlikuje od hroničnog bola u kolenu. Mnogi ljudi doživljavaju privremenu bol u kolenu kao rezultat neke povrede ili nesreće. Hronična bol u kolenu se retko može pripisati samo jednom uzroku. Najčešće je rezultat nekoliko povezanih uzroka ili uslova.

Foto: Unsplash

Određena fizička stanja ili bolesti poput navedenih, mogu izazvati bol u kolenu:

Osteoartritis: degenerativno oštećenje zglobova uzrokovano pogoršanjem opšteg stanja zglobova, praćeno bolom i upalama.  • Tendinitis: upalni proces u mišićnim tetivama, naročito na njihovim pripojima, sa mogućim širenjem na sinovijalne ovojnice tetiva.
• Bursitis: zapaljenje burse, male zatvorene vreće ispunjene tečnošću, u unutrašnjosti zglobova.  • Chondromalacia patellae ( bol u kolenu, “trkačko koleno”): povreda kolena bilo kojeg uzroka, koju karakteriše bol u prednjem delu kolena. Obično se javlja kod mlađih osoba koje se aktivno bave sportom.  • Giht: nasledna ili stečena bolest metabolizma, sa karakterističnom upalom zglobnih struktura i mekih tkiva nekih organa.
• Bekerova cista (Cystis poplitealis): oticanje u prostoru potkolenice, izazvano nakupljanjem sinovijalne tečnosti u omotaču tetiva mišića zadnje lože zgloba kolena, praćeno bolom i ukočenošću u kolenu.
• Reumatoidni artritis: hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove, ali i neretko unutrašnje organe, nervni sistem i kožu.  • Dislokacija čašice kolena: ispadanje čašice kolena, najčešće je rezultat povrede kolena prilikom padova ili skakanja tokom sportskih aktivnosti.
• Povreda meniskusa kolena: Meniskus (lat. meniscus articularis) je vezivno-hrskavičava tvorevina u obliku srpa, koja služi za stabilizaciju i amortizaciju kolena pri kretanju. Uglavnom nagli pokreti u zglobu kolena dovode do oštećenja meniskusa kolena (proklizavanja, udari, padovi), najčešće pri sportskim aktivnostima.
• Povrede ligamenata kolena: obično nastaju direktnim udarcem u koleno, ili bez direktnog kontakta- za vreme pada, nezgodnog doskoka u sportu, ili nakon naglog pokreta.

Razne povrede u strukturi kolena mogu uzrokovati krvarenje i oticanje, i mogu stvoriti hroničan problem tokom vremena ako se ne leče na odgovarajući način.

Faktori koji mogu pogoršati hroničan bol u kolenu su:

• uganuća i naprezanja
• prekomerne povrede kolena
• infekcije kolena
• loše držanje pri fizičkoj aktivnosti
• nezagrevanje pre, ili hlađenje pre i/ili posle fizičke aktivnosti
• nepravilno istezanje mišića

Ko je izložen riziku od hroničnog bola u kolenu?

Osobe sa prekomernom težinom ili gojaznošću imaju veći rizik za probleme sa kolenima. Za svaki kilogram viška, vaše koleno trpi 4 puta više pritiska kada hodate, trčite ili se penjate stepenicama.

Drugi faktori koji povećavaju rizik od hroničnog bola u kolenu su: starost, prethodne povrede ili traume kolena, sportske aktivnosti ili fizičke vežbe.

Foto: Unsplash

Koji su simptomi hroničnog bola u kolenu?

Simptomi hroničnog bola u kolenu su različiti za svaku osobu, a uzrok bola u kolenu često utiče na sam bol. Hroničan bol u kolenu može biti:

• konstantan bol
• oštar bol prilikom pokreta
• bol sa osećajem žarenja

Takođe, može doći do hroničnog oticanja i bola kada se dodirne koleno.

Dijagnostikovanje hroničnog bola u kolenu

Svaki mogući uzrok hroničnog bola u kolenu zahteva različite dijagnostičke testove. To uključuje fizički pregled, rendgenski snimak, skener ili magnetnu rezonancu, kao i druge testove koje lekar može tražiti.

Lečenje hroničnog bola u kolenu

Svaki osnovni uzrok hroničnog bola u kolenu ima specifičan tip tretmana. Ovi tretmani mogu uključivati: fizikalnu terapiju, lekove, injekcije, i u krajnjem slučaju- operaciju.

Koja je dugoročna perspektiva za hroničan bol u kolenu?

Neki bolovi u kolenu, posebno bolovi uzrokovani osteoartritisom, verovatno će biti trajni, jer je oštećena struktura kolena. Bez operacije ili nekog drugog tipa radikalnog tretmana, i dalje ćete osećati bol, zapaljenje i oticanje kolena.

Dugoročna perspektiva za hronični bol u kolenu uključuje upravljanje bolom, sprečavanje upala i rad na smanjenju iritacije kolena.

Kako se sve može sprečiti hroničan bol u kolenu?

Ne možete sprečiti javljanje hroničnog bola u kolenu, ali možete prevenirati, smanjiti bol i upravljati njime. Ako se vaša hronična bol u kolenu pogoršava zbog prekomernog opterećenja kolena, ili ako je najjača nakon fizičke aktivnosti, možete promeniti način života, kako biste pomogli u lečenju bola. Ovaj pristup uključuje:

Foto: Pixabay.com

• Obavezno zagrevanje pre vežbanja, kao i istezanje posle vežbanja.
• Vežbanje sa malim opterećenjem. Umesto tenisa ili trčanja, idite na plivanje ili vožnju biciklom, ili kombinujte vežbe sa slabijim opetrećenjem sa vežbama sa jakim opterećenjem, da bi ste odmorili zglob kolena.
• Skinite suvišne kilograme.
• Šetajte umesto da trčite. Trčanje dodaje dodatnu opterećenje zglobu kolena. Umesto da trčite, hodajte.
• Izbegavajte neravne površine i staze opasne za zdravlje kolena. Držite se glatkih, popločanih površina.
• Birajte udobnu i komotnu obuću. Odgovarajuća obuća i umeci za cipele mogu pomoći u saniranju problema stopala ili hoda, koji mogu doprineti bolovima u kolenu.

Pored ovih korisnih saveta, veoma je važno koji preparat koristite za ublažavanje bola.

EXEDOL® sprej ispoljava lokalno analgetsko i antiinflamatorno dejstvo. Na mestu nanošenja, pojačava cirkulaciju u tretiranom području, što dovodi do povećanja lokalnog protoka krvi, izazivajući prijatan osećaj hlađenja a zatim zagrevanja.

EXEDOL®sprej pomaže u ublažavanju bola tako što se impulsi bola ne prenose do mozga.

EXEDOL® sprej olakšava i sprečava bol, ukočenost, inflamaciju i otok kod zglobova.

Za vaš pokret bez bola, sada je tu EXEDOL® sprej!

Više o EXEDOL-u® i saniranju bola pročitajte više OVDE.

Pink.rs

#Bol

#Zdravlje

'