AKTUELNO

Iako se vama ova hrana dopada, za vašeg kućnog ljubimca može da bude veoma opasna.

Možda vam se sviđa gvakamole sos i rado biste ga podelili sa svojim psom, ali razmislite ponovo.

Avokado

On sadrži supstancu "persin" koja može da bude veoma opasna za pse. Ova supstanca se takođe može nalaziti i u lišću ili kori, a takođe može da izazove alergije kod ljudi.

Tunjevina

Možda vam se čini da je tunjevina savršena za mačke. Zbog nedostatka hranljivih materija, previše tunjevine može da izazove neuhranjenost kod vaše mace, ukoliko je to glavna komponenta njene ishrane. Pored toga postoji i opasnost od trovanja živom, kod prečestog konzumiranja. Nije loše s vremena na vreme, ali neka to vašoj mački ne bude jedina hrana.

Alkohol

Koliko god vam bila simpatična ideja da napijete vašeg kućneg ljubimca, trebalo bi da budete dovoljno pametni i izbegnete takve stvari. I za pse i za mačke, alkohol može da bude opasan, jer praktično deluje isto kao i na ljude, pa izaziva vrtoglavicu i povraćanje. Takođe, budući da su naši kućni ljubimci manji od nas, na njih i najmanja količina alkohola može da ima veliko, negativno dejstvo.

Grožđe

Još jedna opasna hrana i za pse i za mačke jeste grožđe. Iako istraživanja još uvek nisu dokazala šta je to što im kod grožđa tačno smeta, poznato je da ovo voće može da izazove bubrežnu insuficijenciju. To znači da će vaš pas ili mačka izgubiti sposobnost uriniranja, a posledice mogu da budu opasne po njihov život.

Luk

Loš zadah nije jedina stvar koju će vaša mačka imati ukoliko je hranite lukom. Luk ima sposobnost da smanji broj crvenih krvnih zrnaca kod vaše mace, a to može da dovede do anemije. Male količine neće joj mnogo škoditi, ali bolje sprečiti nego lečiti.

Mlečni proizvodi

Iako vaše mačke vole mleko, vašem psu se ipak neće dopasti toliko. Laktoza u mlečnim prozivodima može da dovede do niza simptoma kao što su dijareja, poremećaji u varenju i bolovi u stomaku kod vašeg ljubimca.

Sirovo testo

Ako spremate neko testo, budite sigurni da vaš pas, ili mačka ne može da ga dohvati. Nekuvane, ili nepečne supstance mogu da stvore dosta gasa u digestivnom traktu što može da dovede do poremećaja rada creva. Što je još gore, kvasac može da fermentira unutar vašeg ljubimca i da izazove neku vrstu trovanja alkoholom. Ako mislite da vašem kućnom ljubimcu date hleb, prvo ga ispecite.

Čokolada

Čuli ste da je čokolada opasna po pse, ali niste znali da se to odnosi i na ostale ljubimce. Stimulans "teobromin" koji se nalazi u čokoladici ima dejstvo slično kofeinu, a efekat ubraznog srca može da bude koban po životinju sa već ubrzanim metabolizmom.

Slatkiši

Čokolada nije jedini slatkiš koji je opasan po ljubimce. Mnoge bombone i žvake sadrže zaslađivač koji se zove "ksilitol", a može da poveća nivo šećera u krvi što potencijalno dovodi do oštećenja jetre.

Makadamski orah

Ako vaša kuca pokušava da se domogne vaših kolača, budite sigurni da u njima nema makadmskog oraha. Ova vrsta orašastog ploda može da dovede do trovanja psa. Simptomi su povraćanje i vrtoglavica, ali može da izazove i ozbiljnije posledice kao što je paraliza. Još ako je u kombinaciji sa čokoladom, problem može postati još veći.

'