AKTUELNO

Nova američka studija detaljno opisuje kako je vrsta bakterije P. gingivalis povezana sa bolešću desni, pronađena u mozgu pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

Za većinu ljudi, pranje zuba je samo deo dnevne rutine. Ali, da li ste znali da način na koji perete zube, može biti jedan od "faktora rizika" za razvijanje Alchajmerove bolesti u budućnosti.

Neke studije čak sugerišu da se rizik za razvijanje Alchajmera, udvostručuje kada bolest desni traje 10 ili više godina, prenosi Independent.

Nova američka studija objavljena u časopisu Science Advances detaljno opisuje kako je vrsta bakterije Porphiromonas gingivalis - ili P. gingivalis - povezana sa bolešću desni, pronađena u mozgu pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

Testovi na miševima su pokazali kako se bakterija širila iz usta u mozak gde je uništavala nervne ćelije. Izveštaj je finansirala jedna farmaceutska kompanija koja istražuje uzrok Alchajmerove i drugih degenerativnih poremećaja.

Prva faza bolesti desni je gingivitis koji zahvata polovinu odrasle populacije. Ako se ne tretira, između zuba i desni formiraju se "džepovi" koji se pune bakterijama i upravo oni ukazuju da gingivitis prelazi u paradontopatiju. U ovoj fazi postaje gotovo nemoguće eliminisati bakterije, iako stomatološki tretman može pomoći u kontroli njihovog rasta.

Iako najnovija istraživanja donose više dokaza teoriji da je bolest desni jedna od stvari koje mogu dovesti do Alchajmerove bolesti, važno je zapamtiti da svi koji pate od bolesti desni ne razviju Alchajmerovu bolest, niti da svi koji pate od Alchajmerove bolesti imaju bolesti desni.

Da bi saznali ko je “u opasnosti”, naučnici sada moraju da razviju testove, a onda bi stomatolozi kroz savete tim ljudima, ukazivali kako da smanje rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Ali, do tada se preporučuje redovno pranje zuba i dobra oralna higijena. Istraživanja pokazuju da je Alchajmerova bolest povezana sa nizom drugih stanja, a ne samo sa bolestima desni. Na to ukazuju druge bakterije i virus herpesa tipa 1 koji se se takođe mogu naći u mozgu obolele osobe.

Naučnici još uvek pokušavaju da shvate vezu između niza različitih stanja koja mogu dovesti do razvoja simproma kao što su slaba memorija i promene u ponašanju, karakteristični za Alchajmerovu bolest.

#Pranje

#Zdravlje

#Zubi

'