AKTUELNO

Iskoristite potencijal vitamina i minerala i pokrenite svoj organizam na najzdraviji način!

Mršavljenje je složen proces, koji uključuje veliki broj činilaca. Ono što je smisao samog mršavljenja ne vezuje se isključivo za fizički izgled. Veoma je važno da se i psihički osećate dobro, ali i da budete zdravi. Često smo skloni tome da se izgladnjujemo ili unosimo namirnice koje nisu nutrititvno bogate, samo da bismo se zasitili. Zato je važno obratiti posebnu pažnju na to da li unosimo dovoljno vitamina i minerala tokom dana. Verovali ili ne, njihov unos može vam itekako pomoći da mršavite zdravo, i da se istovremeno osećate dobro.

Ono što je ključno što svako ko stupa u proces mršavljenja treba da zna jeste dobro izbalansirana ishrana. Takva ishrana treba da se zasniva na nutritivno bogatim namirnicama. Lekari svakako preporučuju dodatni unos suplemenata u vidu vitamina i minerala, koji će osnažiti organizam, ali i pospešiti sam proces gubljenja masnih naslaga. Naravno, ipak morate uvesti neke novine u svoju dnevnu rutinu. Ne možete očekivati da se dogodi magija, ukoliko veći deo dana provodite pred kompjuterom ili televizorom, i unosite pritom velike količine namirnica, koje su nutritivno siromašne. Uz postepenu redukciju ishrane, umerenu fizičku aktivnost , dovoljno sna i unošenje vitamina i minerala, brzo ćete se osetiti bolje. I sigurno ćete uvideti rezultate. Evo šta treba da znate o vitaminima i mineralima, koji su ključni za naše zdravlje:

Foto: Pixabay.com

1. Vitamin B

Često čujemo u emisijama koje se bave temama kao što je zdravlje, ili pročitamo u časopisima slične tematike da bi trebalo da unosimo kompleks vitamina B. Šta to znači? Takav kompleks u sebi sadrži sledeće komponente: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensku kiselinu (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9), kobalamin (B12). Ovi vitamini su esencijalni, kada je u pitanju normalan rad metabolizma. Glavna funkcija vitamina B je da pomogne telu da troši ugljene hidrate, proteine i masti. Vitamini su enzimi koji razlažu nataložene rezerve hrane i oslobađaju energiju. Tiamin ili B1, na primer, pomaže ćelijama da pretvori ugljene hidrate u energiju. Drugim rečima, ukoliko vaše telo ima nedostatak ovog vitamina u telu, trpeće i sam proces mršavljenja, što značajno otežava čitav proces. Kobalamin (B12) je teško pronaći u gotovim namirnicama, ima ga, ali u zanemarljivo maloj količini. Zato se preporučuje upotreba dijetetskog suplementa Active B Complexa, sa aktivnim folatom. Njegova konzumacija pruža optimalni dnevni unos vitamina B, koji su važni i za nervni sistem, zdravlje kože, tonus mišića, ali i krvnu sliku. Ono što Active B Complex izdvaja od drugih sličnih suplemenata jeste aktivni folat, koji omogućava neuporedivo bolju iskoristljivost i apsorpciju hranljivih materija u organizmu, u odnosu na običnu folnu kiselinu.

2. Vitamin D

Vitamin D je veoma važan za imunitet. Najbolji način da dobijete ovaj vitamin jeste da budete izloženi suncu. Poslovi kojima se bavimo u 21. veku pretežno su vezani za boravak u zatvorenim prostorijama. Zato treba koristiti priliku, kad god se ukaže, i provoditi vreme na otvorenom. Prema istraživanjima, nizak nivo vitamina D uzrokuje i osećaj depresije. Ne zaboravimo da je pozitivan stav jedan od ključnih kada je u pitanju promena životnih navika i mršavljenje.

3. Gvožđe

Gvožđe pomaže telu da stvori energiju iz namirnica. Ono ima ključnu ulogu u prenosu kiseonika do svih ćelija u organizmu, uključujući i mišiće. Između ostalog, gvožđe je važan učesnik u procesu sagorevanja masti u telu. Premali nivo gvožđa u krvi, može dovesti do anemije, što se može odraziti na kompletno zdravstveno stanje čoveka. Simptomi koji ukazuju na deficit gvožđa su uglavnom vrtoglavica, glavobolja, osećaj slabosti, malaksalosti, umora, kao i nedostatak energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovaj problem posebno osete žene tokom mesečnog ciklusa. Zato lekari preporučuju suplementaciju u vidu Lipozomalnog gvožđa, obogaćenog vitaminima C i B12. Ovakva hemijska struktura omogućava da se gvožđe u većoj koncentraciji apsorbuje u direktno krv.

Zašto je važno povećati iskoristivost gvožđa u organizmu? Zato što ono utiče na dovod kiseonika i hranljivih materija do vitalnih organa, kao što su mozak, srce i jetra. Gvožđe je ključan faktor kada je u pitanju sintetisanje hemoglobina u eritrocitima. Hemoglobin je metaloprotein koji sadrži gvožđe i koji prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima od pluća do svih oblasti organizma. Ovo je posebno važan proces u telu, jer obezbeđuje kiseonik potrebnu za fizičke aktivnosti. Pritom ne mislimo samo na bavljenje sportom, već kretanje kao što je hodanje, obavljanje kućnih poslova i slične aktivnosti. Ukoliko spadate u onu grupu ljudi koja često ima osećaj iscrpljenosti, glavobolje, pospanosti, naročito tokom drugog dela dana, možda ne bi trebalo da energiju podižete ispijanjem kafe, već da analizirate krvnu sliku i proverite nivo gvožđa u krvi.

Foto: Printscreen Youtube

Lipozomalno gvožđe ne ostavlja ukus metala u ustima, ne menja boju stolice, niti sluzokože, što se često događa kod suplementacije ovim mineralom. Vitamin C olakšava apsorpciju gvožđa, a vitamin B12 utiče na formiranje eritrocita. Kada poboljšate nivo gvožđa u krvi, bićete fizički okretniji i samim tim, ubrzaće se i metabolizam.

4. Magnezijum

Magnezijum je neophodan za proizvodnju energije u telu. Ovaj mineral je jedan od ključnih u više od 300 enzimskih reakcija. Ovi sistemi su odgovorni za sledeće pojave u organizmu: kontrola šećera u krvi, regulacija krvnog pritiska, održavanje koštanog sistema jakim, održavanje nervnog sistema funkcionalnim. Obezbeđivanje optimalne dnevne doze magnezijuma je omogućeno uz pomoć Magnezijum Marine Minerala. Osim što doprinosi normalnom funkcionisanju organizma, i odgovoran je za većinu biohemijskih procesa u organizmu, Magnezijum Marine Mineral pospešuje varenje, utiče na dobar rad mišića i poboljšanje opšteg metabolizma.

Više o vitaminima i mineralima, i o njihovim prednostima za organizam možete pročitati više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Lepota

#Zdravlje

'