AKTUELNO

Svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre od raka grlića materice.

Sa više od 1.200 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, Srbija je u samom vrhu na drugoj poziciji po broju obolelih i na petom mestu u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice.

Rаk grlićа mаtеricе je veoma rasprostranjena bolest, koju u najvećem broju slučajeva izaziva  Humani papiloma virus (HPV),  a lekari ukazuju da ova bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme.

Specijalista ginekologije i akušerstva u GAK Narodni front, Radomir Aničić, ističe da je karcinom grlića materice bolest koja je danas apsolutno izlečiva, ukoliko žena redovno ide na ginekološke preglede minimum jednom godišnje.

- Pregled se sastoji od uzimanja Papanikolau brisa sa grlića materice, to može da se dopuni i uzimanjem brisa na ureo i mikro plazmu i kolposkopskog pregleda gde ginekolog putem kolposkopa koji uveličava grlić 10 do 16 puta može lepo da sagleda sve promene na grliću i u koliko uoči neku promenu može da je biopsira i da je pošalje na histo-patološku analizu i ako neki rezultat koji nije adekvatan šalje se na dalje analize – objašnjava Aničić.

Prema njegovim rečima, u slučaju i da se pronađe karcinom na gliću, on može vrlo lako otkloniti i vi ćete ga dijagnostikovati i tom istom procedurom i izvršiti lečenje žena.

-Jedna mala intervencija može da spasi život žene ukoliko svaka dolazi na redovne ginekološke kontrole – naglasio je ginekolog.

Aničić je istakao da ukoliko žena ne dolazi, taj karcinom može godinama da daje promene na grliću i da on u početku neće davati nikakve tegobe, a kada budu krenule tegobe u vidu krvarenja kontaktnih ili intramenstrualnih, onda, na žalost, može da bude kasno.

SKRINING RAKA GRLIĆA MATERICE

Pregledima su obuhvaćene zdrave žene od 25 do 64 godine života. Papanikolau test se radi na tri godine kod izabranog ginekologa. U dve trećine slučajeva rak se otkriva tek nakon invazivne početne faze.

Koji su faktori rizika za nastanak raka grlića materice?

Rano stupanje u polne-seksualne odnose

Česta promena seksualnih partnera

Nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom

Loš socio-ekonomski status

Foto: Pixabay.com

SIMPTOMI RAKA GRLIĆA MATERICE

Rak grlića materice ne mora imati nikave siptome. To je i jedan od razloga zašto se u većini slučajeva ovo smrtonosno oboljenje otkrije kasno.

Aničić napominje da ukoliko žena ne dolazi redovno na preglede, karcinom može godinama da daje promene na grliću i da on u početku neće davati nikakve tegobe, a kada budu krenule tegobe u vidu krvarenja kontaktnih ili intramenstrualnih, onda, na žalost, može da bude kasno.

- Ginekolozi insistiraju na redovnom pregledu jer je vrlo važan i spašava živote – istakao je Aničić.

Foto: Printscreen Youtube

Na pitanje, šta je HPV, Aničić  objašnjava da je to virus koji izaziva kondilome - genitalne bradavice koje se mogu naći i na spoljašnosti ženskih polnih organa, ali takođe i na vagini i na grliću.

- Ono što nas kao lekare interesuje, kada se nađu na grliću je to da li oni spadaju u one onkogene tipove virusa koji će u kombinaciji sa nekim drugim činiocima izazvati karcinom grlića materice, tako da se može raditi HPV tipizacija odnosno određivanje koju vrstu kondiloma imate, odnosno da li su oni onkogeni ili nisu – ispričao je on.

Aničić je rekao da do zaraze može doći ako se često menja partner, kao i ako su seksualni odnosi nezaštićeni.

- Neki od faktora su i česta i nelečena zapaljenja grlića. Sve su to faktori koji će u nekom dugotrajnom periodu dovesti do toga da se razvije rak grlića materice – rekao je Aničić.

Važno je da osluškujete svoj organizam, jer ipak postoje promene koje mogu ukazati na postojanje raka:

1. KRVARENJE

Svako krvаrеnjе kоје sе јаvlја izmеđu rеdоvnih mеnstruаlnih ciklusа trеbа ispitаti, kao i sve promene u ciklusu koje se ne mogu objasniti. Sumnjivi su i krvarenje i bol tokom seksualnog odnosa.

2. URINARNI PROBLEMI

Urinаrni prоblеmi nisu uvek znаk infеkciје. Istraživanja su pokazala da su se mnoge žene obolele od raka grlića materice žalile na peckanje tokom mokrenja, pa nije na odmet posetiti ginekologa.

3. BOLOVI U NOGAMA

Određeni brој žеnа i u rаnim fаzаmа rаzvоја rаkа pаti i оd otoka i bоlоvа u nоgama.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, koja se obeležava u Srbiji od 21. januara do 27. januara prilika je da se pripadnicama lepšeg pola skrene pažnja da su preventivni, pregledi dostupni kod izabranog ginekologa, najbolji način da se rak otkrije na vreme.

#Kancer

#Materica

'