AKTUELNO

Zdrava ishrana i hidriranost organizma ključni su kada je u pitanju ovaj neprijatni sindrom.

Sindrom nervoznih creva (iritabilnog kolona) može vas ometati u normalnom svakodnevnom funkcionisanju. Simptomi mogu biti različiti i neprijatni: oštar i probadajući bol u predelu abdomena, krčanje creva, konstipacija ili pak, dijareja, nadutost i zadržavanje gasova u organizmu. Takođe, kao jedan od neprijatnih simptoma javlja se i urgentna potreba za pražnjenjem creva, barem dva do tri puta tokom nedelje. Ponekada ovaj sindrom može biti toliko nepredvidiv sa svojim simptomima da zahteva izostajanje sa posla ili škole. Bavljenje sportom, putovanja, svečane trpeze, pa čak i seksualni život... Naročito kritična situacija može nastati u sadašnjem postprazničnom periodu, kada se sigurno osećate naduto i zapušeno, usled opuštanja konzumiranja malo kaloričnije hrane: ruske salate, torte, pečenja…

Opuštanje i stvarno uživanje u životu sa ovim sindromom može nekada biti veoma zamorno i opterećujuće. Zato vam predlažemo nekoliko saveta pomoću kojih ćete olakšati sebi život ukoliko imate ovaj problem:

Foto: Pixabay.com

Upoznajte svoje telo

Prisustvovanje proslavama i svečanim trpezama može ponekad biti veoma opterećujuće za osobe osetljivih creva. Važno je da budete svesni onoga što vam prija ili ne prija. Ako se već osećate naduto, teško i nervozno, nemojte opterećivati dodatno creva tako što ćete uzeti nešto za šta znate da vam nikako ne prija. Morate biti oprezni i pažljivi, kada je odabir namirnica u pitanju. Jedna od ključnih stvari je upravo prepoznavanje okidača za simptome koje smo spomenuli. Ako znate da vas određena namirnica nagoni za hitnim pražnjenjem ili bolovima u istim creva, izbegnite je. Opredelite se za drugi, zdraviji, specijalitet na trpezi.

Držite se rutine!

Većina ljudi koji se bore sa sindromom iritabilnog kolona, naročito se tokom praznika oseća frustrirano i depresivno. Ovakvo osećanje javlja se kao direktna posledica simptoma i nemogućnosti da se potpuno opuste. Kada ste pod dejstvom stresa, hormon kortizol se luči prekomerno. Ovo uzrokuje da vaše telo ne vari hranu valjano. Zato je veoma važno da budete što manje izloženi stresu, naročito tokom praznika, kada smo izloženi prekomernom jelu i piću. Ključ je držati se rutine. Nemojte dozvoliti da vas količine i raznovrsnost hrane ''zavedu'' tako da prestanete da mislite o svom zdravlju. Imaćete veću kontrolu i samim tim, bićete zadovoljniji i spokojniji, ukoliko se budete držali svoje dnevne rutine.

Budite hidrirani

Veoma je važno da ostanete hidrirani, ukoliko imate problem sa osetljivim crevima, naročito sa konstipacijom. Više vode znači manje neprijatnih simptoma, jer vlakna upijaju vodu, zauzimajući tako mesto u želucu i čineći vas sitim. Kafa i gazirana pića stimulišu creva tako što uzrokuju pojavu gasova. Umesto toga, neka vaš izbor budu nezaslađeni biljni čajevi, koji će umiriti smetnju u crevima i održavaće vas hidriranim. Naravno, voda je takođe, uvek dobar i poželjan izbor.

Olakšajte se

Telu je potrebno nekoliko sati da svari hranu, u zavisnosti od vrste hrane. Prejedanje može značajno uticati na ovaj proces, tako bi trebalo da se držite manjih porcija. Ukoliko ste se pak previše opustili i uživali u najdražem jelu koje pravi vaša mama, oslonite se na prirodno rešenje. Prirodni preparat Flobian je veoma efikasan u borbi sa nadutošću, zatvorom i ostalim neprijatnim simptomima koje sindrom iritabilnog kolona izaziva. On smanjuje zadržavanje gasova u crevima tako što sprečava da se štetne bakterije, koje unosimo putem hrane, vezuju i apsorbuju preko ćelija crevnog epitela.

Foto: Printscreen Youtube

Flobian veoma efikasno reguliše poteškoće koje sindrom iritabilnog kolona nosi sa sobom. Ističemo da ovaj prirodni preparat ne maskira simptome, već sprečava njihov nastanak pomoću 20 milijardi dobrih bakterija koje su u njegovom sastavu, Lactobacillus plantarum 299v.

Flobian takođe eliminiše gasove, umanjuje osećaj neprijatnog probadanja i krčanja u crevima, smanjuje nadutost i reguliše probavu i uspostavlja redovno pražnjenje creva.

Ne dozvolite da vas osetljiva creva sprečavaju da uživate na svim poljima. Neka Flobian postane vaš najbolji prijatelj i svakodnevni pratilac!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'