Ko bi rekao...
Lovorov list od davnina je cenjen kao vrhunski začin koji jelima daje posebnu aromu, ali i kao prirodni lek koji deluje protivupalno i antiseptički.
Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalijumom, bakrom, manganom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom) i vitaminima B grupe koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu i za normalan rad živaca i mišića.
Lovor se koristi u lečenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume, kao i kod nervoze i nesanice.
Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.
Čaj i sirup od lovorovog lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa, koji su najčešći u zimskom periodu.
Čaj od lovora
3 sveža ili suva lovorova lista iscepkajte na manje komade ili ih sitno naseckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuvajte 10 minuta.
Sklonite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procedite.
Kad se malo ohladi, dodajte kašičicu limunovog soka i 1-2 kašičice domaćeg meda. Pijte 2-3 šoljice čaja dnevno.
Lovorov sirup
Pripremite 6 svežih ili 8 suvih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašičica smeđeg šećera ili meda, sok od 1 limuna.
Zakuvajte vodu, a kada provri, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tečnost prelijte u drugu posudu.
Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscedite limun. Sve dobro izmešajte dok se šećer (ili med) sasvim ne otopi.
Uzimajte 1-3 kašičicu sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao).
Lovorov sirup čuvajte u frižideru, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.