AKTUELNO

Kada preterujete tokom praznika, ne samo da dobijate na težini, već možete i da preopteretite svoj probavni sistem, kao i da izgubite san i podstaknete pojačano lučenje želudačne kiseline i vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak (gastroezofagealni refluks).

Počinje sezona slavlja.

Dok se družimo sa prijateljima i porodicom, tokom celog dana grickamo ukusna predjela, uživamo u svečanim koktelima, uključujemo vino uz večeru i pripremamo obroke za više ljudi koji uključuju mnoge poslastice kao što su razne pite, torte i tome slično. Onda je tu zabava sa društvom iz firme, veče žensku žurku u pidžamama, fudbalska utakmica za Novu godinu, a sve to izaziva šta-prejedanje i nadutost. To izaziva i druge posledice, kao što su par kilograma više i neprijatan osećaj u stomaku sa kojim ulazimo u Novu godinu.

Foto: Pixabay.com

Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedate za vreme praznika?

Jedna od dominantnih aktivnosti vašeg stomaka je da luči hlorovodoničnu kiselinu da bi uopšte započeo proces varenja, i sanirale se bakterije dok se hrana kreće kroz vaš probavni sistem.

Što više jedete, to više kiseline proizvodite. Kada se kiselina vraća u jednjak, što dovodi do gorušice. Masna i kalorična jela usporavaju varenje i ta hrana se onda duže i teže vari. To izaziva gasove, nadutost i onaj neprijatan osećaj koji često imate kada se prejedete.

Da bi svarili hranu koju ste upravo konzumirali, više krvi dolazi u vaš gastrointestinalni trakt. To znači da je vašem ostatku tela na raspolaganju manje krvi za transport kiseonika i hranljivih materija, I zato budete onako tromi i usporeni posle prejedanja.

Prejedanje takođe izaziva povećanje šećera u krvi, naročito ako konzumirate mnogo slatkiša. Kada se šećer u krvi podigne iznad normalnog nivoa, oslobađate višak hormona insulina i dobijate energiju za neko vreme. Kasnije organizam veće neobrađene količine šećera počinje skladištiti kao mast.

Dodajte još alkohol preterivanju sa jelom i žurka u vašem telu počinje. Kada se ujutro probudite, vaš pankreas radi prekovremeno kako bi obradio svu tu hranu i piće. Možda imate i glavobolju, poteškoće u koncentraciji ili hroničan umor.

Šta možete učiniti da biste izbegli zamku prejedanja i nadutosti za vreme praznika?

Reći ne predstavlja najbolju strategiju. Međutim, nutricionisti ističu da jednostavno ograničavanje ili ograničavanje onoga što jedemo ne funkcioniše jer nas čini da se osećamo uskraćeno, anksiozno i mučenički za vreme praznika.

Foto: Pixabay.com

Umesto toga savetuju da obratite pažnju na ono šta stavljate u tanjir, i da budete svesni tog velikog broja kalorija, naročito ako pijete alkohol.

Kada jedete, preporučuje se da sedite, a ne stojite i na brzinu proždirete velike količine hrane, od kojih vam kasnije bude muka. Ako se i prejedete, nemojte se dodatno samokažnjavati. Samo duboko udahnite, krenite dalje i planirajte da ubuduće napravite bolji izbor hrane, pića i stila života.

Poslušajte i sledeće savete, i izbeći ćete prazničnu nadutost i dodatne probleme:

Vežbajte. Pokušajte da održite normalnu rutinu koliko je god moguće. Kada krenete u grad ili u šoping centar, parkirajte svoj automobil dalje od prodavnica. Nosite udobne cipele i brzo hodajte od prodavnice do prodavnice. Posle velikog obroka idite na šetnju po susedstvu. Uključite porodicu u igru loptom ili sankanje. Igrajte aktuelne igre u zatvorenom, idite na ples ili vežbajte u teretani.

Razmislite o vašoj omiljenoj hrani. U vašim omiljenim online kuvarima, receptima i emisijama na tv-u ovog tipa imate bezbroj zdravih recepata I za ovo doba godine, podjednako ukusnih, a za varenje laganijih. Posle njih ćete se definitivno bolje osećati.

Foto: Pink.rs

Zaboravite i na izgladnjivanje. Mnogi od vas veruju da ako pola dana gladuju i ne jedu, bolje će se sačuvati za praznični ručak ili večeru. Problem je u tome što vaš metabolizam misli da idete u režim izgladnjivanja, tako da zadržava što više kalorija. Bolji plan je doručak sa niskim sadržajem masti, bogat proteinima, lagan ručak i umerena večera.

Slušajte svoje telo. Počnite tako što ćete uzeti male porcije i pažljivo uživati u vašem tanjiru. Vremenom će vam preći u naviku da jedete zaista onoliko kolio vam treba i koliko vam je dovoljno.

Razmislite pre nego što popijete. Jedno pivo može da vam “pokloni” oko 175 kalorija, čaša vina oko 160. Ne morate ni da budete baš totalno trezni tokom praznikčnih proslava. Samo pijuckajte lagano, polako i izaberite pića sa nižom kalorijskom vrednošću.

Spavajte. Optimalne količine sna je ključna za opšte zdravlje, funksionisanje i sposobnost da održite zdravu težinu.

Foto: Pixabay.com

Regulišite nadutost pomoću prirodnih preparata. Čak iako i malo preterate sa hranom i pićem, imamo rešenje za vas. Flobian® je prirodan preparat koj uspešno rešava pojavu nadutosti i gasova u stomaku.

U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® deluje direktno na uzrok problema jer posebnim patentiranim mehanizmom sprečava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crevnog epitela, i na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.

Samo jedna kapsula preparata Flobian® dnevno, dovoljna je za uklanjanje neprijatnog osećaja nadutosti, kao i da se eliminišu gasovi u stomaku kod čak 95% ljudi.

Više o pojavi nadutosti i kako je sprečiti i izlečiti, pročitajte više OVDE.

Pink.rs

#Hrana

#Zdravlje

'