AKTUELNO

Vreme oko praznika je period kada će mnogi stati na vagu i postaviti sebi cilj za narednih 12 meseci.

Dijetetičarka otkriva zašto ne treba na vagi da merite svoj napredak.

Lijen Vord, dijetetičarka iz Brizbejna savetuje da prestanete da se merite jer vas vaga ionako "laže".

- Jeste li ikada stali na vagu i osetili kao da vam je srce 'potonulo'? I meni se desilo. To može da slomi srce. Šta ako postoji neki drugi način da se izmerite? - pita ona, i izdvaja četiri načina zašto ne treba da se merite na vagi.

Ne postoji savršena kilaža

Ne postoji magičan broj koji će vas usrećiti, pokazati da ste zdravi ili fit. Koliko god da želite da imate kilograma, to je samo broj.

Foto: Pixabay.com

- Broj kilograma može da varira svakodnevno! Prestanite da jurite magičnog jednoroga i počnite da se fokusirate na trud koji ulažete svakodnevno - savetuje dijetetičarka.

Telo zadržava vodu, što znači da vaga ne prikazuje realan broj

- Zadržavanje vode, nadutost, onaj period u mesecu, Sve to utiče na broj na vagi. Kilaža može dosta da varira u samo 24 sata - poručuje Lijen.

Na vagi se ne vidi koliko se trudite

- Sećam se dana kada sam jela 'savršeno', provodila sate u teretani, a broj je i dalje bio visok. Sećam se i dana kada sam preskočila teretanu i pojela sam čokoladu, a broj je ipak bio niži. To je toliko uticalo na mene da sam mislila da se ne trudim dovoljno - istakla je ona.

Taj broj ne znači ništa

Ili, kako dijetetičarka kaže, "vaša vrednost kao ljudskog bića nije određena brojem".

- Vašu vrednost ne određuje taj broj koji najčešće ne predstavlja tačno ni vaše zdravlje. Fokusirajte se na zdravlje, ne na kilažu. Ja uglavnom pratim koliko imam energije, kako sam raspoložena, da li sam naspavana, da li su mi stomak i creva zdravi, jesam li pod stresom... To se na moje zdravlje odražava mnogo više nego neki glupi broj na skali. Plus, ove stvari MOGU da kontrolišem - kaže ona.

Foto: Pixabay.com

Umesto merenja na vagi, Lijen savetuje da u odnosu na neke malo uže farmerke pratite imali napretka, a možete i da se fotografišete na određeni vremenski period pa da uporedite fotke. Takođe, možete da pratite nivo energije, stresa i sreće.

- Bacite vagu i počnite da živite svoj najbolji život, a da vas u tome ne sprečava glupi mali broj - predlaže ona.

Ovo inače nije prvi put da je dijetetičarka govorila o tome zašto dijete nisu dobra ideja.

- Zdravo ne znači da treba da brojite kalorije, preterano vežbate i da se svakodnevno merite. Zdrav izgled je različit kod svakoge, a ja želim da ljudi nauče da vole svoje telo, da brinu o njemu i da se redovno kreću - poručila je.

#Dijeta

#Vaga

'