AKTUELNO

Ima rešenja: 5 načina kako da se pripremite za novogodišnji porodični ručak!

Predstojeći praznici uglavnom predstavljaju doba kada bi trebalo da osetimo ljubav, mir i zadovoljstvo. Ali, za neke ljude, sezona praznika predstavlja asocijaciju na niz “teških” porodičnih susreta za vreme kojih se, iz godine u godinu, ponavljaju stari porodični obrasci i situacije. Umesto radosti, udobnosti i povezanosti, vama tada preovladavaju osećaji teskobe, frustracije i bespomoćnosti, i osećate se kao da ste u porodičnom bokserskom ringu. Dobra vest za vas je da je moguće dobro se pripremiti za ove susrete. Pravilan način razmišljanja i sistemi podrške mogu znatno olakšati, pa čak i potpuno promeniti ton vašeg prazničnog iskustva. Evo pet načina kako da to učinite:

1. Naučite da ne reagujete na prvu loptu na sve komentare i opaske

Ukoliko vaša porodica ima istoriju iznošenja podeljenih mišljenja o svemu i svačemu, na primer stalno komentarišu vaš ljubavni status, upoređuju vašu karijeru ili posao sa karijerom vašeg brata ili sestre, očekujte da se to verovatno desi i tokom ovih praznika. Svakim novim okupljanjem, mnogi se nadaju da će ovoga puta stvari biti drugačije. Možda ovoga puta niko neće preterati sa mnogo teškim komentarima, ali bolje da se pripremite na to. Najbolje predviđanje budućeg ponašanja je prošlo ponašanje, a članovi porodice se uglavnom predvidljivo ponašaju osim ako namenski ne odluče da se promene. Pripremite se da ne reagujete odmah i na prvu loptu čim čujete neki komentar koji vam se ne sviđa. Ova činjenica, istinski usvojena, može vam pomoći da se bolje osećate i pored svojih pređašnjih negativnih iskustava, jer vas niko više neće “uhvatiti” nespremnim.

Foto: Pixabay.com

2. Odgovorite umesto da reagujete

Kada prihvatite da će vaša porodica postupati na očekivani način, donosite aktivnu odluku o tome kako želite da reagujete. Bez pripreme-uglavnom burno reagujemo. Sa pripremom-spremno odgovaramo. Planirajte odgovore na očekivana pitanja koja dolaze niotkuda. To može promeniti tok i ishod vaše dobro poznate borbe. Vaš odabrani odgovor će zavisiti od načina na koji vaša porodica rzmišlja i koja pitanja dolaze u prvi plan. Ako politika ili neka slična tema koja izaziva porodične podele preti da uništi praznični ručak, možda ćete planirati da pažljivo vodite razgovor, ili možete pristupiti direktno, govoreći: „Ovo je tema koja iziskuje pripremu, možemo li je jednostavno promeniti i odložiti za neki drugi put?“

Možda nijedna od ovih strategija neće funkcionisati kod vaše porodice. Ali umesto da uđete u raspravu kao što to uvek činite, donesite proaktivnu odluku da dozvolite da se razgovori dešavaju oko vas, dok duboko dišete i uživate u hrani, dok se oni ne završe. Možda ćete čak odlučiti da odvojite petominutnu pauzu za kupatilo da biste dobili neku distancu od žarišta borbe. Kakvu god strategiju izabrali, isplanirajte je i držite se toga. Obratite pažnju na povratak na stare obrasce, i zapamtite svoj cilj da promišljeno odgovorite na situaciju, a ne da burno reagujete.

Foto: Pixabay.com

3. Postavite granice unapred

Pored pripreme odgovora, uzmite u obzir vaše granice koje imate ili nemate sa članovima porodice, i ponovo ih podesite, ako je potrebno. Ako vaša tetka recimo svake godine komentariše vaš status veze, razmislite o tome da joj kažete nešto u stilu: „Draga tetka, primetio sam da te i u prošlosti jako zanimalo pitanje mog statusa veze i da je uvek glavna tema razgovora. Zaista cenim koliko ti je stalo do moje sreće, ali bih više voleo da mi više ne postavljaš takva pitanja, u redu? ”

Kakav god da je odgovor, ostanite ljubazni, ali čvrstog stava. Ponekad, naši najbliži ne shvataju bol koji prouzrokuju kada iznesu temu koju biste radije izbegli.

4. Obratite pažnju na vašu ulogu

U svakom porodičnom razgovoru svaka osoba igra ulogu, iako to često prolazi nezapaženo. Sukobi se dešavaju kada isti ljudi iznova i iznova igraju iste uloge i igre, reagujući jedni na druge na poznate načine. Tokom ovih praznika, uočite ulogu svakog člana porodice. Ko pokreće teške razgovore? Ko igra mirotvorca kada se dva člana porodice počnu svađati? Ko prekida borbu? Ko pravi pasivno-agresivne komentare? Takođe, posebno obratite pažnju i na ulogu koju vi obično igrate. Da li članovi porodice gledaju na vas kao mirotvorca ili agresora? Očekuju li da izaberete stranu? Da li ste vi taj koji razbija napetost tako što se šalite? Kada uočite svoju ulogu u porodičnoj predstavi, imaćete moć da odlučite da li vam ta uloga odgovara, ako ne, onda je promenite i postavite se drugačije.

Foto: Pixabay.com

5. Imajte prijatelja u stanju pripravnosti

Kada se suočite sa situacijama koje najviše okidaju vašu reakciju, imajte prijatelja koji vam može pomoći da se nakon porodičnog okupljanja osećate stabilnije i bolje. Unapred recite prijatelju unapred da će možda morati da vam uputi poruku ili poziv tokom događaja. Zakažite viđanje posle porodičnog ručka. Prijatelj kao čuvar vaših leđa može da vam pomogne da izbegnete ozlojeđenost, a istovremeno će vam svojim prisustvom dati razlog da se nečemu radujete posle prazničnog porodičnog okupljanja.

Iako ne možete da kontrolišete odluke i reči drugih, možete steći kontrolu nad sobom, i nad načinom na koji reagujete u poznatim situacijama. Možda ćete čak naći mir i novogodišnju radost.

Foto: Pixabay.com

Ako i ovo ne bude dovoljno, tu je još jedan moćan saveznik i prijatelj koji vam može popraviti raspoloženje tokom stresnog prazničnog perioda- Tensilen®.

Tensilen® je blagi brzodelujući prirodni antidepresiv. U svom sastavu sadrži S-adenozil metionin (SAM-e) i kompleks vitamina B. Zahvaljujući svom sastavu pozitivno deluje da se simptomi depresije, anksioznosti i stresa smanje. Tensilen® pomaže vraćanju volje i samopouzdanja bez ikakvih neželjenih dejstava.

Pobedite svaku negativnost i dočekajte Novu godinu i nove prilike za vas spokojni i srećni, sa osmehom na licu.

Tensilen® Vam želi srećnu Novu Godinu i Božićne praznike. Tensilen® je uvek tu za vas i uz vas!

#Zdravlje

'