AKTUELNO

Nova istraživanja ističu da su srčani udari učestaliji za vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Niko ne poriče da su praznici stresni. Čak i kada su savršeno organizovani, praznici nose sa sobom rizik za naše zdravlje. Previše jela i pića, užurbanost, promena uobičajenog ritma, mogu uzeti danak. Mnogi ljudi pate od praznične depresije i imaju hronično osećanje teskobe u ovo doba.

Povećani stres koji se javlja tokom ovih prazničnih perioda može imati akutnu ulogu kod rizika od srčanog udara. U studiji iz 2018. godine objavljenoj u BMJ časopisu (1), autori na čelu s Momanom A. Mohammadom, sa Univerziteta u Lundu (Švedska), dokazali su upravo tu činjenicu.

Foto: Pixabay.com

Istraživači su kod građana Švedske ispitali 283.014 osoba koje su preživele infarkt miokarda u periodu između 1998. i 2013. godine. Svi ispitanici su primljeni u bolnicu tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Otkriveno su da je rizik od srčanog udara na Badnje veče bio 37% viši, i dostigao vrhunac na oko 22 časa noću. Istraživači sugerišu da ljutnja, anksioznost, tuga i stres igraju veliku ulogu u nastanku simptoma srčanog udara. Osobe u životnoj dobi od 75 godina i starije su bile u najvećem riziku od srčanog udara. Najveći broj ispitanika su bili stari srčani bolesnici ili oni koji su već bolovali od šećerne bolesti.

Što se tiče Nove godine, rizik od srčanog udara povećan je za 20%, tokom novogodišnje noći. Autori pripisuju ovaj rezultat preterivanju sa alkoholnim pićima i kaloričnom hranom, kao i izlaganje hladnim noćnim temperaturama i lišavanjem dovoljne količine sna. Naravno, tu je i ogromna količina stresa koja se javlja u ovo doba godine.

Foto: Pixabay.com

Razumevanje faktora rizika, analiza sopstvenih aktivnosti i emocija koje prethode pojavi simptoma srčanog udara, detekcija i razlikovanje simptoma srčanog udara, pomaže u razvijanju strategije za upravljanje i smanjenje rizika od srčanog ili moždanog udara.

Uzimajući u obzir date činjenice, a da bi proveli spokojno predstojeće novogodišnje i božićne praznike, pobrinuće se potpuno prirodan preparat- CARDIOvitamin® .

CARDIOvitamin® se posebno preporučuje uz antiagregacionu terapiju (acetilsalicilna kiselina) ako je već koristite, jer zajedničkim delovanjem daje optimalno antiagregaciono dejstvo i čuva krvne sudove od oštećenja.

CARDIOvitamin® takođe sadrži optimalnu kombinaciju vitamina koji deluju na smanjenje homocisteina, jedinjenje koje utiče na nastanak srčanog i moždanog udara. Naime, povećanje homocisteina u krvi (5 µmol/l) podiže stopu oboljevanja i smrtnosti od infarkta miokarda i moždanog udara za 50%. Zato je CARDIOvitamin® idealna kombinacija za smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara, i oboljenja krvnih sudova.

Takođe, CARDIOvitamin® dodatno doprinosi elastičnosti i regeneraciji krvnih sudova, i jača srčani mišić.

Foto: Pixabay.com

Provedite predstojeće praznike uz vaše voljene, spokojni, jer vas čuva moćan saveznik- CARDIOvitamin®.

Kako da se zaštite usled rizika od srčanog udara pročitajte više OVDE.

(1) Mohammad M.A, et al, Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction: SWEDEHEART observational study 1998-2013. BMJ 2018;363:k4811.

Pink.rs

#Nova godina

#srčani udar

'