AKTUELNO

Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je još toplo. Ništa lepše ne zagreje u hladnim danima od ukusnog kuvanog vina. I pazite da ne preterate, ipak je o alkoholu reč.

Potrebni sastojci:

Crno vino 1 l

Voda 250 ml

Kristal šećer 4 kašike

Karanfilčić, cimet, biber, muskatni oraščić ili začin po ukusu

Pomorandža, mandarina, jabuka, limun ili neko drugo voće koje volite

Priprema:

Tri kašike šećera otopiti na tihoj vatri. Kada požuti preliti vodom, pojačati temperaturu ringle i pustiti da voda provri. Pazite da vam ringla ne bude mnogo pojačana da šećer ne bi zagoreo. Zatim dodati još jednu kašiku šećera, dobro promešati da se sve sjedini i dodajte vino. Kada počne da peni sklonite sa šporeta posudu u kojoj to sve kuvate, jer vaš napitak ne sme da provri. Dodajte začine, dobro promešajte i sipajte u čašu od debljeg stakla, koja ima dršku.

Sada dolazimo do onog dela kada možete raznim začinima menjati ukus kuvanog vina. Naši predlozi su cimet i karanfilčić. Oni se standardno koriste za kuvano vino. Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima i aromama probajte biber i muskatni oraščić. Biber pojačava ukus i cirkulaciju i izbacuje višak vode, a oraščić daje posebnu aromu. Ukoliko ste ljubitelj blažih ukusa možete dodati jednu šipku vanile. Takođe možete kupiti i već pripremljenu mešavinu začina za kuvano vino, ali naš izbor i preporuka bi svakako bili sveži začini i mogućnost da ih sami doziramo i stvaramo nove ukuse.

Ukus možete da obogatite i tako što ćete u njega ubaciti voće. Naša preporuka su pomorandža, kruška, jabuka, limun, mandarina. Voće dobro operite, isecite na trake i sa korom ubacite u vino. Ukoliko ne želite da stavljate celo voće, za malo ukusa će biti sasvim dovoljna i narendana korica pomorandže ili limuna. Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je još toplo. Ništa lepše ne zagreje u hladnim danima od ukusnog kuvanog vina. I pazite da ne preterate, ipak je o alkoholu reč.

#Vino

'