AKTUELNO

Saznajte kako da pravilno negujete najveći organ na telu- svoju kožu.

Nega kože je veoma važna tokom cele godine. Od velikog je značaja posvetiti joj posebnu pažnju tokom svih godišnjih doba. Jesen i dolazak hladnijih, zimskih dana doprinosi da koža bude osetljivija i isušenija zbog uticaja hladnoće, vetrova ili suvog vazduha u zagrejanom prostoru. Pročitajte nekoliko saveta koji će vam pomoći da izbegnete osećaj neprijatnog zatezanja kože lica i tela, svrab, peckanje i perutanje.

• Važno je da budete odgovorni prema svojoj koži i da je negujete svakodnevno. Pored umivanja blagim sredstvima ili sapunima, potebno je da je hidrirate kremom koja odgovara vašem tipu kože. Nahranjena koža je i zdrava koža.

Foto: Pixabay.com

• Bilo bi poželjno da ograničite/izbacite pušenje. Dim cigareta dehidrira i truje kožu, i čini je neelastičnom i bledom. Štetnost nikotina je ogromna, ne samo po vašu kožu, već po opšte zdravstveno stanje.

• Bilo bi poželjno da ograničite/izbacite pušenje. Dim cigareta dehidrira i truje kožu, i čini je neelastičnom i bledom. Štetnost nikotina je ogromna, ne samo po vašu kožu, već po opšte zdravstveno stanje.

• Izbegavajte vrelu vodu tokom tuširanja. Na taj način oštećujete površinski sloj kože i samim tim i njegovu zaštitnu moć. Ne bi trebalo da vam se koža crveni ili da vas neprijatno zateže i pecka nakon kupanja. Ne trljajte grubo peškirom kožu tela, već blago tapkajte da biste upili višak vode. Obavezno zaštitite svoju kožu nanošenjem mleka, ili hranljivog losiona za telo. Nemojte preskakati ovaj korak, važno je da koži pružite hidrataciju spolja!

Foto: Unsplash

• Potrebno je da kožu hranite iznutra! Svakodnevna preporuka dermatologa i nutricionista je svakako dovoljan unos kompleksa vitamina B, koji dokazano utiče blagotvorno da zdravlje kože. Nega u vidu raznih mazalica je važna, ali je polovična kada je u pitanju opšte zdravlje kože, pogotovu ako je vaša koža reaktivna i osetljiva tokom hladnijih dana. Ako ste se pitali kako svaki od vitamina B utiče na zdravlje vaše kože, evo odgovora:

Vitamin B1: Primarna uloga vitamina B1 sto se tiče vaše kože je što pomaže u regeneraciji kože, tj. popravci bilo kakve štete na koži koja se može javiti.

Vitamin B2 (Riboflavin): Igra ključnu strukturnu ulogu u koži, a njegov nedostatak može dovesti do promene boje kože ili razvoja lezije. Ovaj vitamin je presudan za ukupnu strukturu i kvalitet kože.

Foto: Unsplash

Vitamin B3 (Niacin): Nedostatak vitamina B3 može dovesti do neprijatnog stanja poznatog kao “pellagra” - od italijanske “pelle agra” što znači “gruba koža”.

Vitamin B5: Poznat i kao “pantotenska kiselina”, igra vrlo važnu ulogu u održavanju kože u kvalitetnom stanju. Vitamin B5 se takođe koristi za stvaranje supstance poznate kao “koenzim A”, koji ima višestruko korisno dejstvo za organizam: smanjuje negativne posledice stresa i usporava proces starenja.

Vitamin B6: Pomaže telu da koristi energiju i hranljive sastojke iz hrane, obezbeđujući da ćelije kože dobiju hranljive sastojke koji su im je potrebni.

Vitamin B7: Poznat pod nazivom “biotin”, odavno se promoviše kao dodatak za zdravu kosu, kao i zdravu, blistavu kožu.

Foto: Unsplash

Vitamin B12: Ima ključnu ulogu u pigmentaciji kože. Utvrđeno je da nedostatak vitamina B12 dovodi do neobične boje kože i stanja poznatog kao “hiperpigmentacija”. Ovaj vitamin B ima slične efekte i stanje vaše kose, a nedostatak vitamina B12 može dovesti do promene boje ili gubitka kose.

Active B complex sa aktivnim folatom sadrži čitav spektar vitamina B grupe koji hrane kožu iznutra, čineći je elastičnom, zdravom i otpornom na spoljne uticaje. Sprečite sve neželjene efekte i stanja vaše kože suplementacijom optimalne količine kompleksa vitamina B uz samo jednu kapsulu Active B complexa dnevno. Za vrlo kratko vreme ćete videti kako važa koža, kosa i nokti blistaju i jačaju. Budite odgovorni prema sebi, svojoj koži i svom zdravlju!

O nezi vaše kože, i svim potrebnim vitaminima i mineralima pročitajte više ,OVDE.

#Zdravlje

'