AKTUELNO

Postoji pogrešan i pravi način da se dovrši ovaj naizgled jednostavan čin. Nepravilno češljanje kose može oštetiti vaše pramenove, izazivajući probleme sa kosom poput lomljenja ili zapetljavanja.

Nega kose nisu samo proizvodi poput maske i regenatora, ulja i seruma, već je i način na koji perete kosu, ali i kako i koliko je češljate. Bitno je obratiti pažnju i kakvu četku koristite, i koja je najbolja za vaš tip kose.

Evo koje su to najčešće greške u češljanju, koje većina žena pravi.

Koristite pogrešnu četku

Četke ne prate mantru za sve. Testirajte četkicu pre nego što je upotrebite. Ne bi trebalo da bude bolno ili grubo i trebalo bi da dopuni teksturu vaše kose i stil koji želite. Okrugle i metalne četke dodaju volumen tokom sušenja. Ako vam je kosa kovrdžava ili gruba, koristite tvrdu četku ili četkicu od vepra koja ima dovoljno napetosti da provuče kosu. Ravne su najbolje za elegantnije završne obrade. Ravna četka u obliku vesla je dobra ako želite da stavite kosu u rep ili podignutu kosu. Izbegavajte četke sa kuglicama na kraju svake čekinje. Kosa vam se može omotati oko jaja i počupati. Najbolje je da koristite četkicu ili češalj sa raspoređenim zubima. Ovi alati oslobađaju čvorove bez čupanja kose.

Češljate se previše puta

Tri ili četiri poteza su obično dovoljna da uklonite sve čvorove. Što više češljate, to više štete potencijalno nanosite svojoj kosi.

Koristite istu četku bez obzira da li vam je kosa mokra ili suva

Mokra kosa je sklona lomljenju. Koristite češalj ili četku dizajniranu da nežno raspetljate mokru kosu. Alati namenjeni za mokru kosu obično imaju fleksibilne čekinje, koje se neće lomiti niti povlačiti mokre pramenove.

Ne češljate kosu pre nego što je operete

Odmrsite zamršenu kosu pod tušem tako što ćete češljati kosu pre nego što krenete da je perete. Pošto je kosa najslabija kada je mokra, dobro očešljajte kosu pre nego što nanesete šampon. Ova praksa će pomoći u sprečavanju mršenja i čvorova.

Češljaš kosu kada je mokra

Kao što smo rekli, vaša kosa je najslabija, lomljiva i najranjivija kada je mokra. Dakle, pre nego što posegnete za četkom, raspetljajte i zagladite kosu prstima. Taj metod je nežniji nego odmah pomoću češlja i može vam pomoći da izbegnete oštećenje kose.

Autor: Z.L.