AKTUELNO

Evo nekoliko pravila kojih se pridržavala najčuvenija modna kreatorka.

Izuzetan stil, neverovatan ukus, elegancija – prvo je što pomislimo na pomen ikone stila, Koko Šanel, žene poznate, između ostalog, i po rečenici: „Ja ne stvaram modu. Ja sam moda!”

Evo nekoliko pravila kojih se pridržavala modna kreatorka koja je inspiraciju tražila u muškoj odeći i večito tragala za skupom jednostavnošću.

Odeća mora biti prilagođena tipu figure

Koko je tvrdila da loša figura ne postoji – postoji samo loša i neprikladna odeća. Zbog činjenice da su izabrani pogrešni komadi garderobe koji ne naglašavaju prednosti figure, već samo pokazuju nedostatke, žene imaju komplekse i nesigurne su u svoj izgled.

Osećaj nelagodnosti može izazvati i samo deo garderobe koji se loše uklapa u figuru. Da biste sprečili takve greške, vredi pažljivo proučiti materijal od kojeg je napravljena odeća, proveriti da li vam odgovara stil, da li će dobro stajati na vama, da li vam boja odgovara ili je bolje da odaberete drugu.

Osvežite garderobu

Probajte i eksperimentišite. Promena i pronalaženje stila mogu biti od koristi. Uključite nove, ponekad čak i neobične boje i stilove u garderobu – tada možete tačno odrediti šta vam odgovara, a od čega je bolje odustati. „Da biste bili nezamenjivi, morate se stalno menjati”, smatrala je Gabrijela Bonur „Koko” Šanel koja je bezmalo šest decenija suvereno vladala pariskom visokom modom.

Slobodni stilovi

Neudobnoj odeći nije mesto u plakaru. U suprotnom, žrtvujete sopstvenu udobnost, što nije u redu. Čak je i sama Koko pozajmila lagane pantalone iz muške garderobe. Dok je boravila u Veneciji, suočila se sa prilično neugodnim izazovom – kako ući i izaći iz gondole. Ispostavilo se da je u suknji to prilično neugodan poduhvat. Rešenje je pronađeno u uniformi gondolijera na kojima su bile pantalone koje su postale prototip širokih ženskih modela. „Elegancija odeće jeste sloboda kretanja”, smatrala je kreatorka koja je uklonila sve što je sputavalo ženu da se slobodno kreće: korsete, krinoline i žipone, barkone punđe i duge suknje.

Ravnoteža trendova

Zlatna sredina i ravnoteža su važni u modi. U potrazi za trendovima, velike su šanse da izgledate smešno i potpuno nebitno. „Modu bi trebalo prihvatiti ili ćete izgledati smešno. Međutim, novine treba uzimati diskretno, u malim porcijama”, izjavila je žena koja je stvorila malu crnu haljinu, Šanel kostim, Šanel torbu, čuveni parfem Šanel 5.

Starost nije prepreka

Svaka žena može izgledati dobro u bilo kojoj životnoj dobi. Samo je potrebno slediti nekoliko jednostavnih pravila. Obratite više pažnje na stanje vaše kože, figure, negujte ih i što je najvažnije – volite sebe.

„Starost za ženu nije najvažnija stvar. Možete biti divni sa 20 godina, šarmantni sa 40 godina i ostati neodoljivi do kraja svih zemaljskih dana”, bila je ubeđena Koko Šanel.

Autor: