AKTUELNO

Kako se pravilno peru patike u veš mašini: 1 stvar nikako ne smete da radite, raspašće se i deformisati

Vaše stare i iznošene patike izgledaće kao nove!

Dajemo vam nekoliko saveta pomoću kojih možete da operete patike u veš mašini, a da ih pritom ne oštetite.

Sve što je potrebno jeste da počnete pripremu veče ranije, ostavite da odstoji, zatim dobro očetkate obuću, izvadite pertle patika i operete ih u mašini prema našem uputstvu.

Ni slučajno ne preskačite neke korake jer i najmanja greška može da dovede do toga da guma iskrivi i da se obuća ošteti pranjem.

Potrebno vam je:

tečni deterdžent po potrebi

6 kašika sode bikarbone

četka za obuću ili stara četkica za zube

jastučnica ili vreća za pranje veša

nekoliko peškira

Kako oprati patike u veš-mašini?

Nemojte čekati poslednji trenutak, već počnite ranije s pripremom i veče pre pranja započnite dezinfekciju kako biste eliminisali neprijatne mirise.

Veče pre pranja, sipajte po tri kašike sode bikarbone u patike i ostavite da odstoji tako preko noći, pa ih ujutro dobro istresite.

Nakon toga, izvucite pertle i ubacite ih u jastučnicu ili vreću za pranje da se ne bi upetljale. Zatim stavite jastučnicu ili vrećicu u veš-mašinu.

Skinite s patika što je više moguće prljavštine, blata i sl. četkom za obuću ili starom četkicom za zube. Zatim patike dobro umotajte u stare peškire, pa sve to zajedno ubacite u veš-mašinu.

Zahvaljujući peškirima, patike neće udarati u bubanj tokom okretanja.

Nakon toga sipajte tečni deterdžent i uključite veš-mašinu na program za pranje vodom niže temperature. Imajte u vidu da ne bi valjalo da se peru duže od 40 minuta.

Zatim izvadite patike iz mašine i ostavite ih da se suše na vazduhu. Ni slučajno ih ne stavljajte u mašinu za sušenje jer ih topao vazduh može iskriviti i oštetiti lepak.

Autor: