AKTUELNO

Izgleda da ono što se nalazi na taniru određuje koliko će vaša koža biti zdrava, koliko mlado ćete izgledati i koliko će ten biti besprekoran...

Genetika i određeni faktori na koje ne možemo da utičemo mogu da igraju važnu ulogu lepoti kože, ali su važne i male promene u ishrani koja treba da bude raznovrsna i umerena. Pre nego što se odlučite za invazivne tretmane lepote u svakodnevnu ishranu uvedite sledeće namirnice i vaš ten će odisati zdravljem i svežinom.

Riba

Riba, posebno masna riba poput lososa, tunjevine i skuše, bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravu kožu. Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju hidratacije kože, smanjenju upale i poboljšanju elastičnosti kože.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi poput badema, oraha i lešnika su bogati vitaminom E, koji je izuzetno važan za zdravu kožu. Vitamin E pomaže u održavanju hidratacije kože, smanjenju oštećenja od sunca i smanjenju upale.

Tamnozeleno lisnato povrće

Povrće poput kelja, blitve i spanaća bogato je antioksidansima, uključujući vitamin C i beta-karoten, koji su ključni za zdravlje kože. Antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih suncem i drugim štetnim faktorima.

Citrusi

Citrusi poput pomorandže, limuna i grejpfruta bogati su vitaminom C koji je izuzetno važan za zdravu kožu. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, koji je neophodan za održavanje čvrstine i elastičnosti kože.

Leblebije

Leblebije su bogate cinkom, a ovaj mineral pomaže u održavanju hidratacije kože, smanjenju upale i lečenju akni.

Avokado

Avokado je bogat zdravim mastima koje pomažu u održavanju hidratacije kože. Takođe je bogat vitaminom E, koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih suncem i drugim štetnim faktorima.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih suncem i drugim štetnim faktorima. Takođe je bogata flavonoidima koji poboljšavaju protok krvi u koži i pomažu u održavanju hidratacije kože.

Pored ovih namirnica, važno je piti dovoljno vode i izbegavati hranu koja može negativno uticati na kožu, kao što su prerađena hrana i prosti šećeri.

Autor: