AKTUELNO

Poznati triholog Helen Rivi podelila je savete koje smatra neophodnim za bolji rast kose, a posebno je istakla vitamin C.

Triholog je lekar koji se specijalizovao za dijagnostiku i lečenje stanja kose i temena.

– Vitamin C je važan za sve u telu, ali jedna stvar koja je značajna za kosu je da vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe – objasnila je lekarka.

Hranjivi sastojci

Gvožđe je jedan od najvažnijih hranljivih sastojaka na koji se treba fokusirati kada je u pitanju rast kose.

– Mnogi ljudi imaju nedostatak gvođža, tako da je važno obratiti pažnju na ovaj mineral kada je reč o rastu kose – rekla je ona.

Proizvodnja kolagena

Takođe, vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena u vašoj koži. Naš organizam proizvodi prokolagen kombinujući dve amino kiseline – glicin i prolin. Za ovaj proces potreban je vitamin C. Vitamin C promoviše zdravlje kose, smanjuje gubitak kose i poboljšava rast kose. Nedostatak vitamina C takođe može dovesti do suve kose i ispucalih vrhova.

Dakle, vitamin C pruža sveobuhvatnu podršku i koži i kosi, ali morate biti sigurni da unosite dovoljno, jer vaše telo ne proizvodi samo vitamin C. Kako biste bili sigurni da u vaše telo unosite putem ishrane dovoljno vitamina C, konzumirajte sledeće namirnice: citursi (pomorandže, kivi, limun, grejpfrut, paprika, jagode, paradajz, kupusasto povrće (brokoli, prokelj, kupus, karfiol), crne ribizle, krompir…

Zdravlje i rast

Vitamin C je važan za zdravlje i rast kose, a ukoliko analize krvi ukažu na manjak vitamina C, u konsultaciji sa lekarom možete uzimati i odgovarajuće suplemente vitamina C, prenosi avaz.ba.

Autor: