AKTUELNO

Neujednačena tekstura kože nastaje kao posledica skupljanja mrtvih ćelija na površini kože.

Ako ste poklonik nege kože, verovatno ste konačno pronašli dobar korak u svojoj rutini kože. Nakon godina upoznavanja sa svojim tenom, znate na koje proizvode i tretmane da se oslonite kada dođe do bilo kakvog poznatog problema sa kožom, bilo da se radi o aknama i bubuljicama, borama, promeni boje ili nečem sasvim drugom.

Ali ponekad koža ima način da predstavi nove probleme za koje niste ni znali da postoje – na primer, neujednačena tekstura kože.

Ona je obično rezultat viška mrtvih ćelija kože koje se nakupljaju na površini kože. Ovo čini da delovi kože budu grubi ili neravni na dodir, a takođe može dati koži monoton izgled.

A zašto do ovoga dolazi?

Pored nakupljanja mrtvih ćelija kože, hronično izlaganje suncu takođe može igrati veliku ulogu u neujednačenoj teksturi kože i nepravilnostima u veličini pora. Prirodno starenje kože će takođe učiniti da koža izgleda monotono. Faktori kao što je pušenje takođe mogu doprineti, a druga stanja kože kao što su ekcem i suva koža mogu ozbiljno da utiču na tonus i teksturu kože.

Mnogi dermatolozi se slažu dalokalni retinoidi i retinoli mogu biti najbolja opcija lečenja neujednačene teksture. Ipak, postoji nekoliko načina da dobijete ravnomerniju površinu kože koji ne zahtevaju skupe lasere ili napuštanje udobnosti sopstvenog doma.

Kako popraviti neujednačenu teksturu kože?

Piling

Uverite se da radite piling dva puta nedeljno, četkom za čišćenje ili hemijskim pilingom i ciljajte područja koja su neujednačena.

Вredi napomenuti da proizvodi za fizički piling koji su previše abrazivni – ili ih prečesto koriste – mogu izazvati prekomernu proizvodnju ulja i oštećenje kože, što će samo pogoršati vaše probleme sa teksturom. Držite se formula koje koriste sferične čestice (bez nazubljenih ivica) i uverite se da se pridržavate tog pravila dva puta nedeljno. Alternativa je potpuno odbacivanje pilinga u korist hemijskih pilinga, nežnije opcije koja omogućava konzistentnije rezultate.

Probajte hemijski piling

Kako starite, vašem telu je teže nego što je nekada bilo da odbaci mrtve ćelije kože. Kada se vaša koža zakači na te mrtve ćelije kože, ostaje vam dosadan, neujednačen ton i neujednačena tekstura. Jedan lak i efikasan način da brzo skinete gornji sloj kože je hemijski piling. Postoji mnogo različitih tipova i snaga u zavisnosti od rezultata koje želite i tipa vaše kože, pa kada je u pitanju hemijski piling, zakažite tretman u ordinaciji i prepustite ga u ruke profesionalca kako biste sprečili bilo kakve nezgode ili slučajne hemijske opekotine.

Ako nemate vremena (ili sredstava) da napravite piling u ordinaciji svog dermatologa, koristite masku kod kuće. Potražite opciju koja je nežna i neabrazivna da biste sprečili mogućnost oštećenja kože.

Neujednačena tekstura kože i vitamin C

Jedan ključni sastojak za ujednačavanje tona kože takođe radi na izglađivanju neujednačene teksture. Dodavanje vitamina C vašoj rutini nege kože pomoći će poboljšanju teksture kože tako što će obezbediti snažan antioksidans za popravku i odbranu kože od oštećenja iz okoline i vraćanje gipkosti dok smanjuje pigmentaciju, ožiljno tkivo i staračke pege. Ta odbrana je ključna ako želite da izbegnete više problema sa teksturom.

Uvek nosite kremu sa zaštitnim faktorom

Izlaganje suncu može prouzrokovati neujednačenu teksturu kože i veličinu pora, tako da preduzimanje odgovarajućih mera predostrožnosti za zaštitu kože sa minimalnim SPF 30 kada ste napolju može sprečiti dalje oštećenje. Dodajte ovaj preparat na beskrajnu listu razloga zbog kojih bi zaštita vaše kože od sunca uvek trebala biti vaš prvi prioritet.

Neujednačena tekstura kože i ožiljci

Deo borbe protiv neujednačene teksture kože je održavanje. Bez obzira da li imate novi ili postojeći ožiljak, važno je umanjiti njegov izgled – posebno one dosadne koje imaju podignutu, promenjenu teksturu. Strpljenje je ključno ovde i morate biti marljivi da biste videli rezultate. Koristite proizvod koji je usmeren na lečenje ožiljaka, pažljivo pratite uputstva i verovatno ćete primetiti poboljšanje u narednih nekoliko meseci.

Kako da znam da li mi je tekstura kože neujednačena?

Nežno pređite prstom preko kože. Ako je gruba ili kvrgava na dodir, to ukazuje da vaša koža ima neujednačenu teksturu.

Šta određuje teksturu kože?

Sve što može uticati na stanje površine vaše kože je ono što će odrediti teksturu. Na primer, suva koža tokom zimskih meseci ili koža oštećena suncem tokom leta.

Može li se tekstura moje kože promeniti kako starim?

Kako starimo, epidermis počinje da se stanji. Ovo olakšava oštećenje sloja i više teksture.

Autor: