AKTUELNO

Odlazak na more sam po sebi je blagotvoran za telo. Ipak, kako bi ste iskoristili maksimu iz ovog odmora i pripremili telo da izvuče maksimum iz svega što more može pružiti, morate uraditi ovo.

Ishrana je kao što znamo veoma bitna za snabdevanje nutritijentima i zato je dobro da unesete što više onih namirnica, koje će vam omogućiti da iskoristite blagodeti sunca. Takođe, kako bi vaša koža dobro podnela visoke temperature neophodno je da je najpre zaštitite, pravilnom hidratacijom.

Hidratacija lica i tela

Voda našu kožu čisti, učvršćuje i tonificira, opušta te pospješuje dinamiku obnove ćelija. Gubitak vode u koži može biti uzrokovan mnogim faktorima, ali najčešće je uzrok UV zračenje.

Unošenjem vode u organizam ne zadovoljavamo potrebe kože za hidratacijom, već samo omogućujemo normalan rad organizma. Kožu je zato potrebno dodatno hidratizirati losionima i mlekom za telo. Hidrirana koža je meka, nežna, glatka i napeta, ne peruta se i nema nikakvih tvrdih zadebljanja.

U toku tuširanja koristite pamučni peškirić sa kojim možete trljati kožu, ovako se postiže efekat blagog pilinga, uklanjaju se slojevi mrtve kože, ali i podstiče cirkulacija. Nakon ovoga dobro hidrirajte kožu, najbolje koristiti losion na bazi aloja vere.

Foto: Pixabay.com

Pravilna ishrana

Priprema kože za izlaganje suncu počinje pravilnom prehranom. Savetuje se konzumacija namirnica bogatih prirodnim antioksidantom beta-karotenom kojeg možete naći u crvenom i narančastom voću i povrću poput šargarepe, paradajza, višnje ili dinje.

Za optimalnu zaštitu uvrstite ove namirnice u prehranu nekoliko nedelja pre izlaganja jakom suncu. Dobro se informišite i izradite svoj plan zdrave prehrane.

Sunčanje i kupanje su pred nama. Nahranite i obnovite kožu i telo za leto i uživanje u morskim radostima. Pružite sve što joj je potrebno da biste uživali u suncu i na kraju odmora imali lepu preplanulu put, ali i zdravu blistavu kožu.

Autor: Z.L.