AKTUELNO

Mnoge žene slave svoju sedu kosu, smatrajući je simbolom lepote, iskustva i snage. Ipak, nekim ženama je farbanje i prekrivanje sedih ritual zbog kojih se osećaju lepše, zadovoljnije i imaju više samopouzdanja.

Seda kosa je posledica nedostatka melatonina u našem telu. Sa godinama, telo počinje postepeno da gubi sposobnost da ga proizvodi. Iz tog razloga mnoge žene, naročito nakon 40 godina, počinju da sede.

Neke žene i u ranijem dobu dobiju sede, a uzrok toga mogu biti genetika, suočavanje sa određenim problemima, pojačan stres, hormonska neravnoteža, problemi sa štitnom žlezdom ili nedostatak određenih vitamina.

Foto: Pixabay.com

Postoje brojni prirodni načini za tretiranje kose, pa tako i za prekrivanje sedih. Donosimo vam jedan recept za prirodno farbanje koji možete da isprobate kod kuće, ali vam savetujemo da se pre ovog tretmana konsultujete sa stručnjakom koji je upućen u stanje i kvalitet vaše kose i tip kože glave.

Kako da napravite prirodnu farbu za prekrivanje sedih, bez hemikalija?

Uzmite 3 kašike jabukovog sirćeta, 6 kašika crnog čaja, jačeg, i 2 litra ključale vode. Sve sastojke promešajte. Pre postupka zaštitite odeću od boje. Operite kosu na uobičajen način, a zatim je isperite pripremljenim rastvorom. Posle toga iscedite kosu rukama i rasporedite rastvor (prirodnu farbu) ravnomerno, naročito na temenju. Iscedite kosu rukama i ostavite da se osuši na prirodan način, bez fena. Ponavljajte ovaj postupak nakon pranja kose nekoliko puta i očekujte zanimljive rezultate.

Napomena: Pre upotrebe rastvora konsultujte se sa svojim frizerom.

Autor: Z.L.