AKTUELNO

Pitanja koja nas često dovode u nedoumice jesu ona koja se tiču nege kose. Da li kosu treba prati kosu svaki dan ili bolje da to radimo ređe? Osušiti je fenom ili pustiti da se osuši prirodno?

Istražujući ova pitanja nailazimo na informacije da prilikom pranja kose možemo napravite mnoge greške, što ovu rutinu, koju radimo već mahinalno, čini dodatno zbunjujućom.

Ipak, u moru grešaka, na pridavanje pažnje vremenu delovanja šampona nikada nismo pomislili. Dugo smo mislili da je dovoljno šampon kratko umasirati u kosu, isprati ga i potom pustiti regenerator da deluje.

Zapravo, šamponu je potrebno neko vreme pre nego što sastojci koji ga čine zaista razviju svoj optimalni učinak. To se posebno odnosi na obnavljajuće i hidratantne šampone za vrlo suvu kosu.

Foto: Pexels

Pravilo 60/180: Koliko dugo treba ostaviti šampon na kosi?

Zavisno od stanja kose, šampon bi trebalo ostaviti da deluje između jednog i tri minuta, odnosno između 60 i 180 sekundi, otkriva frizer Gabriel Liano.

- Što je kosa duža i oštećenija, šampon mora duže delovati - objašnjava stručnjak.

Upravo tako funkcioniše ovo pravilo 60/180. Ukoliko imate farbanu, dugu kosu koju svakodnevno stilizujete proizvodima za oblikovanje, svakako ostavite šampon tri minuta kako bi kosa bila zaista očišćena i kako bi se istovremeno upili hranjivi sastojci iz šampona. Ali, ukoliko imate kraću kosu, koju ne izlažete tolikom stresu u vidu toplotnih uređaja, laka za kosu i slično, dovoljno je šampon ostaviti oko 60 sekundi.

Ispravno nanošenje: Ovako šampon deluje optimalno

Pravilno nanošenje šampona takođe je važno. Šamponiranje uvek treba započeti na temenu, a zatim ga polako i pažljivo provlačiti kroz ostatak kose do vrhova.

Ovako se uklanjaju svi ostaci proizvoda za oblikovanje, a kosa dobija potrebnu negu. Još jedan savet profesionalca za kosu Gabriela Liana je masaža tokom šamponiranja. Ukoliko podstaknemo vlasište masiranjem, koža i kosa mogu bolje upiti proizvod za negu – što daje rezultat čistije, zdravije, jače kose.

Autor: Z.L.