AKTUELNO

Ovo je istina.

Danas možete da vidite žene u svojim 40-im godinama koje izgledaju kao da su 20 godina mlađe. Ali, isto tako, možete da primetite da su neke od njih prevremeno ostarile i da izgledaju kao babe.

Zašto se ovo dešava? Koji su glavni razlozi zašto neke žene u petoj deceniji izgledaju duplo mlađe, a neke liče na babe?

Hormonske promene su neizbežne, ali mogu da se uspore

Glavni ženski hormon je estrogen, a tokom godina se njegova količina u telu značajno smanjuje. Estrogen je odgovoran za elastičnost i debljinu kože. Ako ga imate u maloj količini u telu, koža polako gubi sjaj.

Ako ste stalno na strogim dijetama, one podstiču gubitak estrogena zato što uz restrikciju različite hrane ne možete da unesete dovoljnu količinu vitamina, minerala i drugih korisnih komponenti.

Na vašem jelovniku treba da se nađu sledeće namirnice: sir od soje, tofu, laneno seme i brokoli. Nikako ne izostavljajte meso sa svog jelovnika.

Postoje i takozvani „starački geni“, ali i oni mogu da se kontrolišu

U ženskom telu se nalazi na desetine različitih vrsta gena koji su odgovorni za određene delove tela.

Postoji i takozvani „gen starosti“ koji može da se kontroliše na sledeći način:

Smanjite dnevni unos kalorija, ali ne izbegavajte korisne vitamine i minerale.

Potpuno izbacite alkohol i nikotin.

Duža izloženost suncu je štetna. Sunčevi zraci negativno utiču na izgled kože jer joj oduzimaju elastičnost.

Dobar imunitet je neophodan za zdrav, mladalački izgled.

Bolest nanosi ogromnu štetu našoj lepoti i zdravlju tela.

Vežbanje uvek daje sjajan efekat i podmlađuje nas.

Frizura je posebno važna

Iz nekog razloga, važi opšte mišljenje da žene iznad 40 godina moraju da imaju kratku kosu. Ali, psiholozi su odavno dokazali da je ovo mišljenje pogrešno, pa bez obzira na broj godina treba da zadržite onu frizuru koja vam najbolje stoji i čini da izgledate sveže i mlađe. U prevodu – negovana kosa će sa vašeg lica uvek izbrisati nekoliko godina.

Težina utiče na izgled

Višak kilograma će uvek učiniti da izgledate nekoliko godina starije. Ponekad devojka koja ima samo 25 godina može da izgleda kao da ima 40, samo zbog prekomerne težine.

Način odevanja

Generalno mišljenje koje preovladava je da svaka zrela žena ne treba da slepo prati modu, već treba da nosi ono u čemu se oseća najudobnije.

Ipak, to ne znači da treba da nosite bezlične komade koji ženi ne daju nikakav identitet. Ko kaže da sa 40+ godina ne možete da nosite kratke suknje i visoke potpetice ako vam to odgovara.

Autor:

#Lepota

#Žena