AKTUELNO

Evo koje vežbe pospešuju rast kose!

Možda ste skloni tome da pomislite da previše znoja koji telo stvara u toku vežbe može da šteti vašoj kosi, ali je zapravo suprotno. Znojenje pomaže u stvaranju prirodnog ulja na vlasištu koje je potrebno za rast kose. Danas vam predstavljamo efikasne vežbe koje pospešuju rast kose, povećavanjem prokrvljenosti na temenu.

Redovno vežbanje pomaže u otvaranju pora i dovođenju hranljivih sastojaka i kiseonika u folikule, što doprinosi bržem rastu kose. Ulja koja se stvaraju na temenu jačaju koren kose i ona deluje zdravije i otpornije. Takođe u toku vežbanja se oslobađa endorfin (hormon sreće) koji vam pomaže da se opustite. A svi znamo da je stres jedan od primarnih razloga gubitka kose.

VEŽBE ZA VRAT

Ova vrsta vežbi je najefikasnija za zdrav rast kose. Istezanje vratnih mišića pomaže u oslobađanju od napetosti i stresa mišića u ramenom pojasu i vratu. Jednostavnim pokretanjem glave napred-nazad, levo i desno, kao i kružnim pokretima u jednu pa u drugu stranu, poboljšavate cirkulaciju krvi i pospešujete rast kose. Ove vežbe možete izvoditi u sedećem i stojećem položaju, svakodnevno u obimu koji vam najviše odgovara.

METODA INVERZIJE

Ova metoda je vrlo popularna za stimulaciju rasta kose jer povećava protok krvi u glavi. Što više kiseonika dolazi do ćelija na temenu vaše glave tu se vaše šanse da imate zdravu i gustu kosu povećavaju. Tehnika metode inverzije se sastoji iz dva dela. Prvi je onaj u obliku masaže temena glave koji pomaže pri stimulaciji fulikula. A drugi je postavljanje tela u položaj u kom vam je glava okrenuta na dole, kako bi se povećao protok krvi na temenu. Ovu vežbu možete izvoditi stojeći, savijajući se glavom ka kolenima ili ležeći pri čemu će vam vrat biti oslonjen na sam rub kreveta a glava visiti preko njega.

Foto: Unsplash.com

DŽOGIRANJE

Kardio vežbe poput džogiranja omogućavaju vam da izbacite putem znojenja nepotrebne toksine iz svog tela. Znoj koji se oslobađa u toku trčanja otvara pore na koži glave i pomaže pri rastu kose. Takođe aktivno džogiranje pomaže da se poveća cirkulacija krvi na vlasištu, što promoviše zdrav rast kose. Pola sata trčanja dnevno je sasvim dovoljno da biste imali zdravu i dugu kosu.

VEŽBE DISANJA

Poznato je da ispunjavanje pluća vazduha tokom vežbi disanja uz ujednačene udisaje i izdisaje, pomaže u oslobađanju od sresa. Samim tim kada stres nije blokada u vašem telu, posmešuje se i rast kose. Takođe ove vežbe su dobre i za sprečavanje naglog gubitka kose, kao i za odlaganje preuranjene pojave sedih vlasi. Vežbe disanja se izvode u sedećem položaju sa uspravnim leđima. Potrebno je da udahnete i da maksimalno uvučete stomak, zadržite vazduh do 5 sekundi i da potom lagano izdahnete. Oko 20 udisaja i izdisaja je potrebno uraditi na dnevnoj bazi, piše Stylecraze, a prenosi Ženski.magazin.

#Kosa

#vežbanje