AKTUELNO

Naučno je potvrđeno da nokti predstavljaju sliku našeg zdravlja i da razne promene u njihovoj boji, obliku ili pojave nekih nepravilnosti mogu ukazati na pojavu nekog oboljenja.

Zdravi i njegovani nokti su ukras naših ruku i nešto što drugi ljudi prvo primete na nama. Da bi nokti bili lepi i uredni, nisu potrebne konstantne posete manikiru već samo malo vremena.

Redovno uklanjajte zanoktice

To je najbolje da radite takozvanim potiskivanjem zanoktica ka korenu nokta. Nikako ih nemojte seći makazicama. Prvo ih omekšajte tako što ćete napraviti kupku za nokte od tople vode, u koju ste nakapali nekoliko kapi limunovog soka. Zatim ih potiskujte ka dole. Ukoliko nemate odgovarajući pribor, to je najbolje činiti štapićem za uši i specijalnim preparatima za njihovo uklanjanje. Posle potiskivanja zanoktica, obavezno namazati ruke.

Foto: Unsplash.com

Bez nadogradnje

Izbegavajte nadogradnju i lepljenje veštačkih noktiju, jer lepak koje se koristi u tom procesu može uništiti nokte nepovratno. Ukoliko ipak želite duže nokte na ovaj način, najbolje je raditi izlivanje akrilom ili gelom, jer ono najmanje oštećuje nokte pošto se radi posebnim gelom koji se nanosi na površinu noktiju, a zatim sve ostalo radi preko njega. Takođe, kad radite korekciju ili skidanje gela, površina nokta ostaje netaknuta.

Skidanje laka

Izbegavajte korišćenje skidača koji u sebi sadrži aceton, jer isušuje nokte. Umesto njega, koristite uljani skidač, koji noktima pruža dodatnu negu. Posle upotrebe skidača, obavezno oprati ruke i namazati kremom. Ukoliko ste pušač, nokti vam mogu požuteti i istanjiti se. Naravno, najbolji lek protiv toga je da ostavite duvan, međutim, ukoliko ne želite da primjenite takve mere, možete koristiti olovku za beljenje noktiju prema uputstvu.

Ishrana jača nokte

Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu se najčešće prvo primeti upravo na noktima. Bele mrljice, povijanje ka dole, neravna površina nokta - sve su to pokazatelji nedostatka vitamina A, C ili E, folne kiseline ili proteina. Postojeću ishranu obogatite gvožđem, kalijumom i cinkom. Grickajte suvo voće, konzumirajte ribu i plodove mora, zeleno povrće, a mogu pomoći i razni dodaci kompleksa vitamina u vidu šumećih tableta.

Foto: Pixabay.com

Turpijanje

Dobro isturpijani nokti imaju manju mogućnost da ispucaju. Pravilo kod turpijanja je da se nokti uvek turpijaju u jednom smeru, nikako napred - nazad, jer ih tako samo činite podložnijim krzanju. Koristite meke turpije kojima možete ispolirati i celu površinu nokta. Poslije poliranja, nokte premažite nekom kremom koja u sebi sadrži vitamin E i cink.

Sečenje noktiju

Veoma je bitno kako ih sečete. Da biste izbegli urastanje noktiju, secite ih ravno, ne zaobljavajte ih previše nego samo onoliko koliko je dovoljno da ivice ne budu previše oštre. Ukoliko imate mekše nokte, koristite posebne makazice koje se kupuju u kompletu manikir seta ili posebno u svim bolje snabdevenim parfimerijama.

Autor: Pink.rs

#Nokti