AKTUELNO

Pored raznih preparata koje koristite da svoju kožu održavate lepom i negovanom, bitno je da znate koliko ishrana zapravo utiče na njen izgled. Evo koje namirnice su najbolje da vaša koža bude zdrava i glatka.

Voda

Pre svega, važno je da znate koliko je voda dobra, kako za ceo organizam tako i za izgled vaše kože. Nije dovoljno kožu samo hidrirati spolja, raznim kremama i losionima. Bez neophodne količine vode, samo sa preparatima nećete postići veliki efekat. Voda hidrira vašu kožu, a fine linije i bore su manje uočljive. Poželjno je da pijete 8 čaša vode dnevno, ali ako unosite dovoljno tečnosti kroz voće i povrće, ne morate ni toliko.

Selen

Ovaj mineral štiti kožu od ćelija koje nakupljaju slobodne radikale. Slobodni radikali uzrokuju znake starenja poput bora i suve kože, a možda čak i neke bolesti. Selen preventivno štiti i od pojave raka kože. Najveći izvor selena su šampinjoni, riba i jagnjetina, škampi, tuna, losos, kuvana govedina, ćuretina, sardina kao i testenina od celog zrna pšenice.

Antioskidanti za zdrave ćelije

Antioksidanti su veoma bitni za sprečavanje širenja slobodnih radikala u organizmu. Možete ih naći u dosta namirnica, a najviše u voću i povrću, poput paradajza, kajsija, spanaća, paprike, pasulja, mandarine, cvekle, a takođe i u zelenom čaju.

Koenzim Q10 protiv slobodnih radikala

Vaše telo proizvodi ključni antioskidant Koenzim Q10, ali sa godinama ga ima sve manje. On daje energiju i poboljšava rad ćelija. Možete ga naći u namirnicama poput lososa, tune, žitarica.

Vitamin A za brz oporavak kože

Da vaša koža ne izgledala suvo ili imala smeđe mrlje, posegnite za pomorandžama , šargarepom ili dinjom jer su prepune vitamina A. Takođe ga možete pronaći u zelenom povrću, jajima, i mlečnim proizvodima sa nižim procentom masti.

Vitamini C i E štite od sunca

Sunce šteti koži, a vitamini C i E mogu pomoći da se ublaže posledice. Takođe vraćaju koži neophodni kolagen. Najviše ih ima u crvenoj paprici, kiviju, brokoliju, papaji, citrusnom voću, orasima, spanaću, maslinama.

Unosite zdrave masti

Omega-3 masne kiseline su dobre masti koje prirodno hidriraju vašu kožu i ne dozvoljavaju joj da se isuši ili dobije fleke. Esencijalne masne kiseline učiniće vašu kožu glatkom. Najbolji izvor ovih masti je maslinovo ulje, laneno seme, orasi, losos i sardina.

Autor: Pink.rs

#lice