AKTUELNO

Zavisno od stila koji želite da postignete, vašeg tipa i dužine kose, i što je najvažnije, toga da li je kosa mokra ili suva, zavisi i izbor četke

Zvuči komplikovano, možda i nepotrebno, ali da biste imali zdravu, sjajnu i neoštećenu kosu, jako je bitno da koristite odgovarajuću četku ili češalj. Nije svejedno da li je kosa mokra Ili suva, kao ni da li je kratka ili dugačka, ravna ili kovrdžava. Četkanjem kose poboljšaćete cirkulaciju kože glave i ravnomerno razmazati prirodno ulje koje se luči na temenu po celoj kosi, što će je zaštititi i učiniti zdravom i sjajnom.

Foto: Pexels

Važan je i dobar češalj

Razmak između svakog zupca određuje za koji tip kose i namenu je češalj predviđen. Ako imate kovrdžavu kosu koju češljate dok je perete, za vas je češalj sa širokim zupcima i velikim međusobnim razmakom. Tako se kosa raščešljava bez kidanja vlasi. Fina kosa voli češljeve sa manje prostora između zubaca.

Uski češljevi sa šiljkom na kraju služe za češljanje kose dok je peglate, za efekat superglatke kose, ili za razdvajanje pramenova tokom feniranja.

Idealne za razmrsivanje

Agresivno četkanje dovodi do lomljenja dlake zato što je kosa krhka. Ovo pogotovu važi kad je kosa mokra, jer tad je najosetljivija. Pri izboru obratite pažnju na to da četka bude za razmrsivanje, takozvana „detangling“ četka. Detangling četke dizajnirane su da budu nežne, posebno prema mokroj kosi, a odlične su i za suvu kosu koja nije previše gusta. Ovakva četka trebalo bi da bude osnova za većinu žena.

Ravne za raščešljavanje

Takozvane „paddle“ četke slične su četkama koje treba da razmrse kosu. Ravne su, veće, ređe i odlične za žene koje imaju dugačku i jaku kosu. Predviđene su za suvu kosu i često su preglomazne za kratku, naročito tanku kosu. Odlično će poslužiti i ako je kosa ravna ili talasasta. Njom ćete odlično raščešljati kosu posle feniranja.

Okrugle četke za feniranje

Ako su vam okrugle četke još uvek misterija, evo kratkog pojašnjenja. Služe za postizanje volumena prilikom feniranja. Veličina četke, odnosno debljina srednjeg dela, određuje kakav stil ćete postići. Što je četka tanja, kosa će nakon feniranja biti kovrdžavija ili talasastija. To je zato što kosu možete više puta da obmotate oko četke. Veće okrugle četke su za glatko feniranje, a srednje debele četke za klasično talasasto feniranje ili uvijene krajeve. Sve zavisi od dužine kose.

Autor: Pink.rs

#četka