AKTUELNO

Iako je reč o ožiljcima koje je vrlo teško ukloniti, možete ih ublažiti ili čak sprečiti njihov nastanak.

Strije su oštećenja, naprsline na koži koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. U tim trenucima koža nije dovoljno elastična što uzrokuje pojavu manjih i većih linija, odnosno jedne vrste ožiljaka. Ali, njihov nastanak se može sprečiti ili barem ublažiti.

Koža ima određenu elastičnost, baš poput gume. Međutim, kada ona dosegne svoj maksimum, dolazi do pucanja tkiva što se na telu manifestuje u obliku strija - omraženih linija na koži koje se najčešće pojavljuju na kukovima, butinama, stomaku i grudima, usled naglog dobijanja i gubljenja težine, naglog rasta i trudnoće.

Foto: Pixabay.com

Krema protiv bora

Intenzivne kreme protiv bora sadrže vitamin E koji pomaže kod obnavljanja kože, a samim time deluje i na strije. Isto tako, ovaj tip krema sadrži sastojak koji podstiče proizvodnju kolagena, koji obnavlja kožu. Reč je o vitaminu A, odnosno retinolu, koji hrani kožu i pojačava njenu elastičnost.

Ishrana 

Pravilna i zdrava ishrana ima neverovatan uticaj na kožu. Ona povećava njenu elastičnost i sprečava nastajanje pukotina na koži, odnosno strija.

- Hrana bogata antioksidansima – spanać, šumsko voće poput borovnica, ribiza, jagoda, aronije, malina i kupina. 

- Hrana bogata vitaminom E - orašasti plodovi, semenke suncokreta, jaja, maslinovo ulje i pšenične klice.

- Hrana bogata vitaminom A - šargarepa, zelje, kelj, džigerica, riba, bundeva, mleko i mlečni proizvodi, maslac i voće poput jabuke, breskve, kruške i kajsije.

Hidratacija kože

Da bi zadržala svoju elastičnost, odnosno sposobnost rastezanja kože treba imati hidrataciju iznutra i spolja. Unutrašnja hidratacija se odnosi na ispijanje dovoljne količine vode. Sa druge strane, kožu bi trebalo redovno tretirati hidratantnim kremama i losionima za telo, ali i uljima među kojima su najbolje bademovo i maslinovo. Na vlažnu kožu nakon tuširanja nanesite ulje i sačekajte da ga koža apsorbuje. Postupak ponavljajte nakon svakog tuširanja.

Autor: Pink.rs

#Lek

#Strije