AKTUELNO

Dobra higijena usne duplje podrazumeva često pranje zuba, ispiranje tečnostima za ispiranje i čišćenje, kao i zubnim koncem. Ali čak i ako ste redovni u svim tim stvarima neke navike mogle bi vas sprečiti u blistavom osmehu. Saznajte kojih se namirnica treba paziti.

1. Kofein i tanini

Dobro je poznato da pića bogata taninima poput crvenog vina i kofeinom poput kafe uzrokuju tamne mrlje na zubima. Posebno je problematičan crni čaj čije čestica tanina je teško ukloniti sa zubne gleđi. Pa ako već uživate u jutarnjem čaju – birajte zeleni, koji se smatra boljim saveznikom belih zuba.

2. Gazirana pića

Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. Ali takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina koje će požuteti vaše zube ako ih često ispijate.

3. Tvrdi slatkiši

Ako želite da imati bele zube definitivno se klonite tvrdih slatkiša poput lizalica i bombona. Ovaki proizvodi su puni šećera koji uništavaju zubnu gleđ. Ali s ozbirom da ih nije lako pojesti, dugo ih držimo u ustima i tako produžavamo štetno delovanje na usnu šupljinu.

4. Sosovi za jela

Žute mrlje na zubima posledica su i preteranog uživanja u dodacima za jelo poput kečapa, balzamika ili kineskih umaka na bazi soje. Zubi će požuteti i ako prečesto uživate u začinjenim i složenim jelima sa dodatkom karija i paradajza.

5. Voćne i povrćne boje

Neke vrste povrća i voća poput šipka, cvekle i borovnica sadrže mnogo polifenola koje štite telo od brojnih bolesti, ali i menjaju boju zuba. Dodatnu štetu za caklinu napravićete ako odmah nakon konzumacije tih plodova idete da oprete zube. Umesto toga, pričekajte barem pola sata i dopustite da pljuvačne žlezde obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za omiljenom četkicom.

#Hrana

#Zubi

#boja