AKTUELNO

Košarkaši Srbije saznali su rivale na Olimpijskim igrama u Parizu na leto!

Tim selektora Svetislava Pešića igraće u grupnoj fazi protiv selekcija Kine, Španije i Portorika.

Sastav grupa u muškoj konkurenciji:

Grupa A: Kina, Španija, Srbija, Portoriko.

Grupa B: Australija, Kanada, Francuska, Nigerija.

Grupa C: Sjedinjene Američke Države, Belgija, Japan, Nemačka.

To je odlučeno žrebom u Miesu u Švajcarskoj i na njemu je selektor Svetislav Pešić bio predstavnik Košarkaškog saveza Srbije.

Žreb je nadgledao Predrag Bogosavljev jedan od najvažnijih ljudi FIBA. Od 2006. godine je u FIBA direktor za takmičenja, a dugo je bio generalni sekretar Košarkaškog saveza Jugoslavije nakon bogate igračke karijere.

Košarkaški turnir na Igrama biće održan od 27. jula do 10. avgusta 2024. godine. Preliminarni mečevi igraju se u Lilu, a završnica u Parizu.

Košarkaški velikani bili su zaduženi za vođenje programa na žrebovima: bivša NBA zvezda Karmelo Entoni iz SAD i trostruka šampionka WNBA lige Peni Tejlor iz Australije.

Muška košarkaška reprezentacija Srbije i aktuelni vice-prvaci sveta plasmanom u polufinale Mundobasketa našli su se među dve najbolje rangirane evropske selekcije u Manili prošlog leta, čime je obezbedila direktan plasman na Olimpijske igre 2024. Poslednji put košarkaši Srbije su na Olimpijskim igrama nastupali u Riju 2016. godine, kada su osvojili srebrnu medalju.

Košarkašice Srbije su se plasirale na Olimpijske igre treći put zaredom nakon što su zauzele treće mesto na kvalifikacionom turniru u brazilskom Belemu u grupi sa Australijom, Nemačkom i Brazilom.