AKTUELNO

Jedan od najboljih španskih košarkaša svih vremena Pau Gasol (42) počastvovan je od strane svog nekadašnjeg kluba Los Anđeles Lejkersa koji su povukli njegov dres kao zahvalnost za sav doprinos koji je dao tokom šest sezona igrajući za "Jezerdžije".

Gasolu u čast je priređena svečana ceremonija na poluvremenu meča Lejkersa i Memfisa protekle noći.

Sa suzama u licu, tokom govora, Gasol je osim o svom boravku u Gradu Anđela i slavnom klubu biranim rečima govorio o počivšoj legendi i nekadašnjem saigraču iz šampionskih dana, ikoni košarke Kobi Brajantu.

Foto: Tanjug AP/Jae C. Hong

- On me je uzdigao - rekao je Gasol o Brajantu, koji je poginuo u padu helikoptera 2020. zajedno sa svojom ćerkom Đanom i još sedam drugih.

- Učinio me je boljim igračem, pokazao mi je šta je potrebno da se bude bolji lider i jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač na parketu - mokrih očiju i lica pričao je Gasol o svom velikom prijatelju u vrlo emotivnom trenutku za sve u hali.

Gasol je postao jedna od retjih Evropljana kojima je NBA klub ukazao veliko priznanje povlačenjem njihovog dresa iz upotrebe.

Zanimljivo, pre starijeg Gasola, Memfis je povukao dres Marka Gasola koji je ostavio dubok trag u franšizi iz Tenesija, a osim slavne španske braće samo je još nekolicini Evropljana ukazana ovakva čast od svojih klubova.

Trojica dolaze sa ovih prostora.

Dres pokojnog Dražena Petrovića povukli su Detorit Pistonsi, dok se Sakramento na isti način poklonio srpskom dvojcu Divcu i Stojkoviću.

Iz upotrebe su povučeni i dresovi Tonija Parkera (San Antonio) i Dirka Novickog (Dalas).