AKTUELNO

Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje, ali može da podigne popularnost sporta u državi, rekao je danas selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić pred duel sa Velikom Britanijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.

"Želja je da se plasiramo na SP, a kasnije i na Olimpijske igre", naveo je Pešić na konferenciji za novinare.

Košarkaška reprezentacija Srbije u petak i ponedeljak igraće dve važne utakmice u kvalifikacijama za SP, koje će sledeće godine biti održano u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

"Orlovi" će prvo u petak gostovati Velikoj Britaniji, a u ponedeljak dočekati Tursku.

"Mi smo dobro započeli drugu fazu kvalifikacija pobedama protiv Turske i Grčke, za razliku od prve runde gde nam nisu priznate pobede protiv Slovačke, jer oni nisu prošli dalje. Ono što je danas mnogo važnije je to što nas očekuje u petak i ponedeljak. Tokom ovih kvalifikacija, kroz naš tim će proći ukupno 38 igrača što je apsolutni rekord. To znači da ne postoji nikakav kontinuitet", rekao je Pešić i dodao da je želja plasman na Svetsko prvenstvo.

"Prioriteti su se promenili. Kriterijum se promenio. Sistem takmičenja se promenio i on je protiv svih reprezentacija. Svaki uspeh reprezentacije ne mora da znači da košarka napreduje, ali može da podigne popularnost sporta u državi. Želja je da se plasiramo na SP, a kasnije i na OI. Ja sam ovde došao zbog toga, a ne da bih napisao još jednu knjigu", kazao je selektor Srbije.

Kao i u prethodnim prozorima, i u ovom selektor Pešić neće moći da računa na sve igrače.

"Obavili smo razgovore sa Crvenom zvezdom i Partizanom, koji su nam izašli u susret jer će oni imati mečeve u Evropi. Španci za sada nisu pustili naše igrače. Baskonija i Barselona nisu pustili Vanju Marinkovića i Nikolu Kalinića. Čekamo Efes i Fenerbahče da dobijemo dozvolu za Marka Gudurića i Vasilija Micića, kao i za Vladimira Lučića i Ognjena Jaramaza iz Bajerna. Sa Zvezdom i Partizanom smo imali dogovor da nam daju po tri igrača. Tu je i mladi Nikola Topić", naveo je Pešić.

"Nemanja Nedović je zamolio da preskoči ovaj prozor, jer i dalje ne oseća da je u punoj formi, dok je Balša Koprivica imao peh i povredio se. Ognjen Dobrić se sinoć povredio, pa ćemo videti šta će biti sa njim. Do 31. oktobra smo imali rok da prijavimo igrače", rekao je Pešić i dodao da su ovogodišnje kvalifikacije izuzetno naporne.

"Jaz između košarkaških velesila i uslovno rečeno, slabijih reprezentacija se smanjio. Nismo imali sreće u kvalifikacijama, jer od početka igramo sa sjajnim ekipama kao što su Grčka, Turska i Letonija", rekao je on.

"Ponoviću, u takvoj smo situaciji da nažalost ne možemo da računamo na većinu igrača, koji su letos bili u timu. Prošli smo kroz jedan zahtevan proces, lično sam dobio apsolutni pregled na koje igrače možemo da računamo sada, pa i na koje na OI 2024. godine ukoliko se naravno kvalifikujemo", kazao je selektor.

Posle skoro godinu i po dana, Stefan Jović se vratio u reprezentaciju.

"Jović je dobar, u odličnom fizičkom stanju je. Sanirao je sve povrede, koje su ga mučile. Čini se da nikada bolje nije izgledao. Fali mu igra, ali se nadam da će kroz njegovo iskustvo pomoći timu. Luka Mitrović se takođe oseća dobro. Srećan sam što je sa nama, jer već dve sezone igra na visokom nivou”, rekao je Pešić.

Istakao je da Velika Britanija nije za potcenjivanje.

"Što se tiče Velike Britanije, to je tim koji je već duže vreme na okupu. Oni su pobedili Tursku i na svom terenu prave dobre rezultate. Imaćemo vrlo zahtevnu utakmicu i neće nam biti lako. Mi stičemo utisak da igraju samo fudbal, ali igraju i košarku. Mi se spremamo za ovu utakmicu kao da je poslednja, jer svaka kvalifikaciona utakmica može biti poslednja", naglasio je Pešić.

Srbija će u petak, 11. novembra, igrati sa Velikom Britanijom u Njukaslu, a tri dana kasnije dočekaće Tursku u hali "Aleksandar Nikolić".

#Svetislav Pešić