AKTUELNO

Do pre samo nekoliko dana, nije bilo sumnje da će se NBA liga nastaviti 31. jula ili možda dan ranije kako se u jednom trenutku moglo čuti. Ali, sada više niko ne može da tvrdi da je takav epilog siguran. Logično, postavlja se pitanja, šta je u tako kratkom roku moglo da uzdrma planove, tako moćne organizacija, a odgovor je jednostavan igrači!

Sve je počelo pre nekoliko dana kada je osvanula vest da raste broj igrača koji su zabrinuti za nastavka sezone u "Dizni vorldu" u Orlandu. A, koji su izrazili zabrinuti uglavnog zbog zdravlje, uslova izolacije. Ali, posle razgovora koji je organizovao Kajri Irving, broj nezadovoljnih je dostigao kritičnu masu i sada je teško bilo šta predvideti.

Iskusni organizator igre, šampion NBA iz 2016. sa Klivlendom i šestostruki učesnik Ol star meča, pokrenuo je pravu lavinu pošto je u petak veče organizovao sastanak putem video linka na kome je tema bila nastavak sezone. On je tom prilikom rekao da igrači treba da razmotre svoju odluke, s obzirom na demonstracije protiv rasizma koje potresaju celu Ameriku, kao i zbog virusa Kovid-19.

Za mnoge je ovo bila čudna poruka, s obzirom da je Iriving član ekskluzivnog komiteta Sindikata NBA igrača koji je glasao za nastavak sezone. Otvorilo je to debatu u kojoj je broj onih koji su protiv igranja, znatno porastao. Prvo zbog sumnje da će protesti pasti u senku utakmica, ali i zbog zabrinutosti zbog uslova igranja i mogućnosti zaraze.

Svoju zabrinutost javno su izrazili Karmelo Entoni, Donovan Mičel, kao i Džeremi Grant. Dok je Enis Kanter otkrio da mu je jedan cenjeni Al star igrač rekao da se neće vraćati na parket sve dok se ne pronađe vakcina za virus Kovid- 19.

Ipak, čini se da su protesti posle ubistva Džordža Flojda, možda i važniji povod.

- Kakvu poruku šaljemo pristajući da igramo u ovom trenutku - rekao je jedan tamnoputi igrač za Jahu sports. - Marširamo i protestvujemo, a ipak svi napuštamo svoje porodice u ovim zastrašujućim vremenima i okupljamo se na mestu gde neće biti vlasnika. Da li to ima smisla? Ili se vraćamo nazad? To mesto nije tako magično.

#NBA