AKTUELNO

Majka Dražena Petrovića Biserka otkrila je neverovatnu priču o ličnoj karti njenog pokojnog sina. Kako kaže, ovaj dokument je istekao onog dana kada je legendarni Hrvat poginuo.

Dražena Petrovića je sa košarkom upoznao njegov stariji brat Aco, Dražen ga je nadmašio, ali i prerano skončao u saobraćajnoj nezgodi na današnji dan 1993. godine

Mlađi Petrović je u tom trenutku imao nepunih 29 godina i bio je u autu, crvenom Golfu, koji je vozila njegova devojka Klara Salanci.

Foto: Wikipedia.org/Andrea Cislaghi, Dudek

Ona se zakucala u šleper i Petrović je nastradao, dok je ona prošla sa lakšim povredama. Da sve bude još tragičnije, Petrović je sa njom pošao na put dok je ostatak hrvatske reprezentacije avionom otišao iz Poljske.

- Klara je vozila prebrzo, bila je mlada i bez mnogo iskustva i nije se najbolje snašla. Udarila je u šleper koji je preprečio put sa oko 160 na sat. Nije stigla ni da reaguje i koči - pričao je policajac sa lica mesta.

Foto: Printscreen YouTube, Wikipedia.org

U nedavnom razgovoru sa majkom nastradalog košarkaša, otkriva se nekoliko čudnih detalja na koje je Biserka Petrović ukazala. Onaj najšokantniji je da mu je lična karta isticala na dan kada je poginuo.

- Vrlo je interesantna i Draženova iskaznica, to uvek pričam, a niko mi nije verovao, dan kad je njeno vreme isteklo, on je tog dana nastradao. U Šibeniku je izdata 7.6.1983, rok trajanja je 10 godina. Istog dana posle 10 godina je nastradao u saobraćajnoj nesreći - kaže Biserka.

Jeza podilazi i od ovog detalja koji je takođe otkrila njegova majka, a tiče se Draženovog ručnog sata koji je nosio na dan pogibije. 

Naime, Draženov sat je, prema Biserkinim rečima, stao na 17.20, a nije bio razbijen, a nesreća se dogodila pet minuta ranije.

Sve u njegovom životu se odigravalo nekako brzo. Sa 15 godina je postao prvotimac Šibenke, već sa 17, 18 je Ciboni strpao 27 poena, a u sezoni 1982/1983. umalo doneo Šibenki titulu.

Do danas, reći će vam meštani, ali i Draženova majka - Biserka, nepravedno oduzetu. Dražen je u to vreme Zvezdi i Partizanu ubacivao po 36 poena i to samo delom svedoči kakav je strelac bio.

Foto: Wikipedia.org/SpeedyGonsales

Spomenutu titulu je osvojila Bosna posle službene pobede 20:0, jer se Šibenka nakon spornog poništavanja treće utakmice finala nije pojavila na neutralnom terenu u Novom Sadu.

- Prva tri meseca sezone 1982/1983, Dražen i ja smo zajedno izlazili i dešavalo se da ostanemo do 1-2 sata iza ponoći. No, onda se s njim nešto desilo i on je od Nove godine prestao da izlazi kao do tada, a ako bi i izašao to bi bilo do pola 11, 11 uveče. Ali, zato je počeo da ustaje u šest ujutru kako bi pre škole ispucao 500 šuteva. Kao da je sazreo u jednom danu - rekao je jednom prilikom Draženov prijatelj Ivica Žurić.

Petrović je preko Šibenke i Cibone, stigao do Real Madrida, svuda je pobeđivao i naposletku 1989. otišao u NBA gde je umeo da ubaci 40 poena Hjustonu, ili uhvati devet lopti protiv Čikago Bulsa.

U NBA je igrao u isto vreme kao i Vlade Divac i Žarko Paspalj i upravo su oni bili pioniri evropskih igrača "preko bare". Petrović je pre rata sa Divcem bio veliki prijatelj, pa ostaje zanimljiva i anegdota koju je takođe ispričala Biserka Petrović i koja kaže da su Dražena devojke jako volele.

- Jednom su išli na pripreme, devojke su ga opsedale, slale su mu stalno i pisma, pa sam ga (Divca) zamolila "sine, čuvaj mi Dražena tamo".

#Dražen Petrović

#Košarkaš

#Smrt

'