AKTUELNO

Jedna od epizoda dokumentarnog filma „Poslednji ples“ posvećena je i Kobiju Brajantu, Džordanovom nasledniku, rivalu i ogledalu, zvezdi Los Anđeles Lejkersa koji je 26. januara poginuo u helihopterskoj nesreći.

Kobi nikada ne bi bio to što je postao da nije bilo Majkla, tako su govorila oba igrača i to je svim, iskrenim zaljubljenicima u NBA ligu i košarku, jasno.

Veza između njih dvojice počela je 1998. godine na Ol staru , kada je mladi Brajant odlučio da izazove „leteću“ legendu Čikago Bulsa. Na ovo je tada upozorava Tim Hardavei koji je i u dokumentarcu rekao: „Taj dečak iz Lejkersa uvek pokušava da izazove konkurenciju jedan na jedan“.

Džordan je naravno, na terenu, pokazao da i te 1998. godine neprikosnoveno vlada NBA ligom, ali je priznao da se pojavio njegov dostojanstven naslednik. Bio je to Kobi Brajant. Mladić koji je zaista izazvao na Ol star meču nedodirljivog Majkla, ali je ostao samo sa 18 poena u statistici. Igrač Bulsa je predvodio Istok sa 23 poena, doneo ubedljivu pobedu svom timu (135:114) i uzeo MVP titulu.  Rekao je Džordan tada: „Ne večeras, mladiću", seća se svega ovoga bivši igrač Pistonsa Ajzea Tomas koji je na toj utakmici bio u ulozi komentatora. 

Od tog prvog izazova, otkrivenog u „Poslednjem plesu“, Džordan i Kobi su započeli su poseban odnos, u kom je legenda Bulsa postala mentor i stariji brat zvezdi Lejkersa u povoju.  

"Bez Džordana ne bi bilo Kobija, bez njega ne bih osvojio pet prstenova. On je poput mog starijeg brata, puno mi je pomogao i dao mi je sjajne savete", čuje se Brajant u epizodi dokumentarca. 

Prijateljstvo između dva košarkaška superheroja učvrstilo se tokom godina sve dok nije postalo bratska veza, kako se i sam Džordan prisetio na Brajantovom ispraćaju 24. februara: 

„Svi su potencirali na poređenju nas dvojice, na izboru on ili ja. A ja sam samo želeo da razgovaramo o Kobiju. Kada je on umro, umro je i deo mene. Deo svih nas je umro, zato smo ovde. Počivaj u miru, mlađi brate moj“, rekao je Džordan tog tužnog dana u „Stejples centru“

#Kobi Brajant

<
'