AKTUELNO

Večeras je u čuvenoj dvorani “Stejpls centar” u Los Anđelesu američka javnost na velikoj komemoraciji odala počast NBA legendi Kobiju Brajantu koji je, sa ćerkom Đijanom i još sedmoro ljudi, stradao 26. januara u padu helikoptera.

Više od 20.000 ljudi je prisutno, među njima familija, prijatelji i oni koji su uspeli da dođu do prilike da kupe kartu – na lutriji, za koju se prijavilo više od 80.000 osoba.

Najemotivnije bilo je kada se za govornicom našla udovica Vanesa Brajant: 

- Hvala svima što ste ovde i hvala na podršci koju moja porodica oseća sa svih strana sveta. Volela bih da pričamo o Kobiju i Điđi, ali počeću od moje male devojčice.

Foto: Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

- Bila je predobra devojčica, ljubila me uveče pred spavanja i ujutru za buđenje. Bila je takmičarski rapsoložena kao i njen tata. Njen smeh je bio kao sunce. Kobi je uvek govorio da je kao ja, da ima moju vatrenost i najlepši smeh. Bila je lider, učitelj, znala je španski još od malena je pokazivala sve talente lidera. Điđi, nedostajaćeš nam svaki dan - rekla je kroz suze Vanesa i dodala:

- Điđi bi verovatno bila najbolji igrač u WNBA. Htela je da promeni način na koji se žene vide u sportu, čak je i pisala o tome stalno u školi.

Foto: Tanjug AP/Marcio Jose Sanchez

Vanesa je nastavila da priča o Kobiju:

- Bio je najbolji muž. Voleo me je više nego što mogu da zamislim. Ne znam kako sam zaslužila čoveka kao što je Kobi. Uvek je mislio na naše godišnjice, birnuo o deci..- rekla je Vanesa o Kobiju i dodala

- Bog je znao da ne mogu da budu na Zemlji jedno bez drugog, pa ih je oboje uzeo. Dragi, brini se o Điđi, a ja ću o ostalima. Oboje vas volimo i nedostajete nam zauvek. Mama.

Očekuje se dolazak velike delegacije Lejkersa, za koje je Kobi Brajant i igrao u NBA ligi, ali i članova Los Anđeles Klipersa i Memfis Grizlija.

Sav prihod od ulaznica biće prosleđem "Sportskoj fondaciji Mamba & Mambasita", a među zvanicama će biti i zvezde Hjustona, Džejms Harden i Rasel Vestbruk, kao i Sabrina Jonesku sa univerziteta Oregon, koju su Kobi i Điđi išli da gledaju i sa njom postali veoma bliski, javlja "ESPN"

Komemoracija nazvana "Sećanje na život Kobija i Đijane Brajant" biće prenošena na nekoliko televizijskih i radio stanica u Sjedinjenim Američkim Državama, počev od 18.30h časova po srednjeevropskom vremenu.

Podsetimo, 12. februara Kobi i Brajant je sahranjen zajedno sa ćerkom Đijanom, a taj čin bio je zatvoren za javnost i prisustvovala mu je samo najuža porodica.

Datum memorijalnog događaja simbolično je odabran u skladu sa brojevima koje su Kobi i Điđi Brajant nosili - "24" i "2", objavila je Kobijeva udovica Vanesa Brajant ranije na Instagramu.

Iako je prvobitno plan bio da se memorijalna služba održi u nekom prostoru koji prima više ljudi, organizatori i porodica složili su se da je Stejpls Centar, mesto gde je Kobi na parketu proveo više od 20 godina, ipak pravi izbor, ali to nosi i određene logističke probleme. Okolne ulice biće zatvorene iz bezbednosnih razloga, jer u Stejpls Centar staje samo oko 20.000 ljudi.

Foto: Tanjug AP/Mark Blinch/The Canadian Press via AP

Lokalna televizija u Los Anđelesu apelovala je na obožavatelje koji bi odali počast Brajantovima, a nisu obezbedili sebi karte, da ne dolaze u okolinu Stejpls Centra jer ispred neće biti postavljeni ekrani za prenos. .

Detalji kao što su ko će biti govornici, ili koje muzičke zvezde će otpevati neku pesmu koju su Kobi i Điđi voleli, još uvek se drže u tajnosti.

"Očekujemo neverovatno emotivan, dirljiv događaj. Interesovanje za karte bilo je nezapamćeno, samo u prvih pet sati prijavilo se više od 88.00 ljudi", prenosi "TMZ".

#Kobi Brajant

#Komemoracija

#Vanesa Brajant

'